'Hastanelerdeki Avuç Içi Damar Okuma Sistemi Ehliyet Kurslarında Da Olmalı'

Sağlık harcamalarındaki usulsüzlükleri önlemek amacıyla uygulamaya konulan ‘avuç içi damar okuma’ uygulamasına sürücü kurslarının da...

Sağlık harcamalarındaki usulsüzlükleri önlemek amacıyla uygulamaya konulan ‘avuç içi damar okuma’ uygulamasına sürücü kurslarının da geçmesi gündeme geldi. Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Konfederasyonu Başkanı İsmail Yılmaz, ehliyet almak için direksiyon uygulaması sırasında derse devam kontrolünün yapılması için avuç içi damar okuma sisteminin getirilmesi gerektiğini söyledi. Kursların araçlarına bu sistemi kısa sürede kurabileceğini belirten Yılmaz, sistem sayesinde devam zorunluluğunun rahatlıkla takip edileceğini belirtti.

Reklam
Reklam

İsmail Yılmaz, son günlerde yazılı ve görsel medyada yer alan sürücü eğitimi ve sürücü kursları ile ilgili haberler üzerine bir basın toplantısı düzenledi. Ankara Beşevler’deki Turizm Otelcilik Uygulama Oteli’ndeki toplantıya sürücü kursları federasyon başkanları, dernek başkanları ve konfederasyon yönetim kurulu üyeleri de katıldı.

Sürücü eğitiminin 1987 yılından bu yana özel sürücü kursları tarafından verildiğini belirten Yılmaz, eğitimini tamamlayan sürücü adaylarının sınavlarını Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığını söyledi. Son günlerde sürücü kursları ile ilgili basında yer alan haberlerin kurslara olan güveni olumsuz etkilediğini 3 bin 300 kurs ve 40 bini aşkın eğitimciyi rencide ettiğini kaydeden Yılmaz, “Bakanlık tarafından yapılan denetimlerde görülen eksiklikler ve açılan soruşturmalar incelendiğinde sorunun temelinde 25 yıldır değiştirilmeyen, günümüz şartlarında sürücü eğitiminin ihtiyaçlarına cevap vermekten uzan olan Motorlu Taşıt Sürücü Kursları Yönetmeliği yatmakta.” dedi.

Reklam
Reklam

Bakanlık tarafından son günlerde sürücü kurslarına açılan soruşturmaların yüzde 90’ının, pist alanında çalışma yapılamaması olduğunu bildiren Yılmaz, “İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere büyük şehirlerimizde pist alanında çalışma yapma imkânımız yok. Pistler genellikle 50–60 kilometre uzakta, İstanbul ise 100 kilometreyi geçen uzaklıkta. Kursiyerlerimize yüzde 50 olarak programlanmış olan eğitim pistindeki direksiyon uygulama dersinin tamamını bu alanlarla verme imkânımız yok.” diye konuştu.

25 YILLIK SÜRÜCÜ KURSU YÖNETMELİĞİ ARTIK DEĞİŞTİRİLMELİ

Sürücü kurslarında uygulanan kuralların belirlendiği Motorlu Taşıt Sürücü Kursları Yönetmeliği’nin 25 yıl önce hazırlandığını ve artık değişmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, kurs yöneticileri olarak öneri ve beklentilerini şu şekilde sıraladı: “Sadece akan trafikte çalışma zorunluluğu olmalı. Direksiyon uygulama sırasında derse devam kontrolü avuç içi okuma, kamera gibi elektronik usullerle yapılmalı. Direksiyon ders saati 20’den taban olarak 10 ders civarına alınmalı ve üst sınır olmamalı. Direksiyon sınavlarında branşı sınav yapmak olan ve bu konuda iyi eğitilmiş öğretmenler görevlendirilmeli. Teorik ders sayısı 63’ten 40’a düşürülmeli. Ders müfredatı günümüzün koşullarına ve ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde güncellenmeli. Motor dersinde 25 yıl öncesinin teknolojisini anlatılıyor. Sürücünün bilmesi gereken temel bilgiler verilmeli. Yeni sürücü kursu açılması nüfus dikkate alınarak sınırlandırılmalı. 150-200 liraya ehliyet veren kurslar var. Sürücü eğitiminin maliyeti dikkate alınarak taban fiyat belirlenmeli. Taban fiyatın altında uygulama yapan kurumlar derhal kapatılmalı. Sürücü eğitiminde stajyerlik sistemine geçilmeli.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: