Hastayı Avuç Içinden Tanımayı Sağlayan Sistem, Konya Hastanelerinde Uygulamada

Sağlıkta ''avuç içi damar izi'' yöntemiyle sorgulama dönemi Konya'da başladı. Yöntemin Türkiye'de ilk defa uygulanmaya...

Sağlıkta ''avuç içi damar izi'' yöntemiyle sorgulama dönemi Konya'da başladı. Yöntemin Türkiye'de ilk defa uygulanmaya başlaması dolayısıyla basına açıklamalar yapan Konya SGK Müdürü Cem Dinç, "Vatandaşların yeni yöntemle daha hızlı ve daha kaliteli sağlık hizmeti alması sağlanacak." dedi.

Türk sağlık sektörünün en önemli teknoloji yatırımlarından biri olan ''avuç içi damar izi'' yöntemiyle sorgulama sistemi, pilot il seçilen Konya'da başladı. Konya'da Özel Farabi ve Mevlana Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanelerinde başlanılan yöntemle ilgili konuşan SGK Müdürü Cem Dinç, ''Yeni uygulamayla daha modern bir sisteme geçilmiş olunacak. Daha önce de 1 Mayıs itibariyle e-reçete sistemine geçmiştik. Bunlar birbiriyle entegre sistemler. Bu sistemde vatandaşlarımız avuçlarını sisteme okutacaklar. Bizim veri ambarına kayıt olacak. Vatandaşlar sisteme kayıt olduktan sonra poliklinik hizmetlerini, istediği yerde istediği hastanede alabilecek.'' dedi.

Reklam
Reklam

Konya'da yeni sisteme ilk etapta Mevlana Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Özel Konya Farabi hastanelerinde geçildiğini hatırlatan Dinç, sistemin 1 ay içerisinde Konya'daki tüm özel hastanelerde uygulanacağını söyledi. ''Sistem, kağıt ortamında yaşanan sıkıntıları giderecek. Sağlıkla ilgili bütün kişisel bilgiler elektronik ortama taşınmış olacak. Bu sistem bize de şeffaflık ve denetlenebilir bir ortam sağlamış olacak." diyen Cem Dinç, sistemle hem hastalıkta hem reçetecilikte sahtekarlığın büyük oranda önleneceğini kaydetti.

Dünya'da Amerika Birleşik Devletleri'nden sonra Türkiye'de de uygulanmaya başlanılan sistem şu şekilde çalışıyor: Avuç içinin okutulduğu sistem saniyede 5 milyon kez tarama yapıyor ve bilgiler SGK Genel Merkezi'ne gidiyor. Merkez bir kişiyi tanıdıktan sonra, bu kişinin her hastaneye gidişinde kişiyi devamlı eşleştirmeyle tanıyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: