Hatay referandum sonuçları: 2017 Türkiye geneli il il ve Hatay'da Evet/Hayır oy oranları

Evet mi Hayır mı? Hatay merkez, İskenderun, diğer ilçeler ve Türkiye'nin tüm illerinde bu sorunun cevabı için vatandaşlar sandık başına giderek oy kullandılar. Türkiye'de seçmenler il il evet hayır oy oranlarını, nihai referandum sonuçlarını merak ediyorlardı. İşte Türkiye geneli il il ve Hatay referandum sonuçları ve evet/hayır oy oranları ile ilgili detaylar...

Türkiye'nin en kalabalık on üçüncü şehri, kültür mozaiği Hatay'da ülkenin gelecekte nasıl yöneticiliğini belirleyecek önemli bir dönüm noktası olan 2017 referandumu gerçekleştirildi. Ülke genelinde ve Hatay'da seçmenlerin görüşü ne oldu? İşte tarih boyunca önemli bir kavşak noktası olarak tam bir kültür alışverişi merkezi olan Hatay'ın nüfusu, seçmen ve sandık sayısı, referandum sonuçları ile ilgili detaylar...

Yaklaşık bir buçuk milyonluk nüfusu ile Hatay'da 15 ilçe bulunuyor. Referandumdan bir gün önce Hatay'ın 590 mahallesinde 1.000.000 seçmen için 2.819 adet sandık kuruldu. Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi Hatay'daki her bir seçmenin oyu nihai referandum sonucunda etkili olacak.

Reklam
Reklam

2017 REFERANDUM SONUÇLARI

YSK'nın referandum sonuçlarının yayımlanması ile ilgili yayın yasağının kalkması ile aşağıdaki bağlantıdan Türkiye geneli evet hayır oy oranını görebilirsiniz. Ayrıca il özelinde evet hayır oranlarını merak ediyorsanız da her il için ayrı ayrı referandum sonuçlarını öğrenebilirsiniz.

2017 REFERANDUMUNDA SANDIK GÜVENLİĞİ

Türkiye'de son yıllarda sandık güvenliği meselesi büyük tartışmalara yol açmakta. Özellikle 2014 yerel seçimlerinde yaşanan elektrik kesintileri ve 1 Kasım'da sandıklarda görülen plakasız araçlar, vatandaşların ihbarları sandığa olan güveni zedeliyor.

Sandık güvenliğinin sağlanması için siyasi partiler sandıklara temsilci gönderiyor ve bu temsilciler oylamalara hile karışmaması için süreci takip ediyor. Normal seçimlerden farklı olarak referandumda 1 oy bile sonucu etkileyebileceğinden sandık güvenliği ve oylamada herhangi bir usulsüzlüğün olmaması büyük önem taşıyor.

Siyasi partiler dışında Oy ve Ötesi adlı sivil toplum organizasyonu sandıklarda müşahitlik için vatandaşlara çağrı yaptı ve müşahitlerin kullanabilmesi için T3 tutanak gönder adlı bir uygulama çıkardı. Oy ve Ötesi, YSK tutanakları ile uyuşmazlık görmeleri halinde bunu kampanyanın tarafı olan siyasi partilerle paylaşıyorlar.

Reklam
Reklam

HATAY'DA ÖNCEKİ REFERANDUM VE OYLAMALARDA NE OLMUŞTU?

Hatay'da 2010 yılında yapılan referandumda yüzde 82 katılım olmuş ve seçmenlerin tercihi sandığa evet yüzde 48.25, hayır yüzde 51.74 şeklinde yansımıştı.
2014'te yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeyse AKP'nin adayı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 44,11 HDP'nin adayı Selahattin Demirtaş yüzde 3,60 CHP, MHP ve diğer bazı partilerin ortak adayı Ekmeleddin İhsanoğlu yüzde 52,29 oy almıştı.

Son olarak 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde AKP %43, CHP %36, MHP %12 ve HDP %6 oy aldı.

HATAY İLİNİ TEMSİL EDEN MİLLETVEKİLLERİ

Adem YEŞİLDAL = AK Parti
Birol ERTEM = CHP
Fevzi ŞANVERDİ = AK Parti
Hacı Bayram TÜRKOĞLU = AK Parti
Hilmi YARAYICI = CHP
Mehmet ÖNTÜRK = AK Parti
Mehmet Necmettin AHRAZOĞLU = MHP
Mevlüt DUDU = CHP
Orhan KARASAYAR = AK Parti
Serkan TOPAL = CHP

HATAY'IN DEMOGRAFİSİ

İl nüfusu 2016 sayımına göre 1.555.165 kişidir. Nüfusun tamamı şehir merkezi konumundadır. Büyükşehir torba yasası tasarıyla tüm belde belediyeleri ve köyler mahalleye dönüştürülerek şehir merkezi statüsüne alınmıştır. Nüfus yoğunluğu İskenderun'da toplanmıştır.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: