Hatay Valisi Lekesiz: İsos’u köstebek gibi kazacağız

İsos Antik Kenti’nde kazı çalışmalarını yerinde inceleyen Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, "Tarihimizi aydınlatmak için...

İsos Antik Kenti’nde kazı çalışmalarını yerinde inceleyen Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, "Tarihimizi aydınlatmak için bu alanları köstebek gibi kazacağız." dedi. Kazı alanının genişletilmesi talimatını veren Lekesiz, İsos Antik Kenti’nin açık hava müzesi olacağı müjdesini verdi.
M.Ö 545 yılında önemli bir yerleşim merkezi olan ve Erzin sınırlarında bulunan İsos’ta kazı çalışmaları yoğun tempoyla devam ediyor. Hitit, Pers, Roma, Selçuklular ve Osmanlı gibi çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan topraklarda başlatılan kurtarma kazılarında 30 kişilik ekip ter döküyor.
Kazı alanında incelemelerde bulunan Hatay Valisi Lekesiz, alanda gün yüzüne çıkan mozaik ve mermerleri gördüğünde şaşkınlığını gizleyemedi. Erzin Kaymakamı İskender Yönden, Belediye Başkanı Kasım Şimşek ve beraberindeki heyetle antik kentte dolaşan Lekesiz, Kazı Başkanı Argeolog Ömer Çelik’ten gün yüzüne çıkarılan alanlar hakkında detaylı bilgi aldı. Gördüğü eserler karşısında büyük bir şaşkınlığa uğrayan Vali Lekesiz, Bizans döneminin sosyal ve kültürel benliğini ortaya çıkarmak için kazıları geniş bir alana yayacaklarını söyledi.
"Burası Makedon Kralı Büyük İskender ile Pers Kralı Daryus’un savaş yeridir." diyen Lekesiz, Erzin’den başlayarak İskenderun Körfezi'ne kadar geniş bir alana yayılan antik kentin açık hava müzesi yapılması için çalışmaların başlayacağını duyurdu.
Erzin’deki antik kentin büyük bir kültürel hazine olduğuna vurgu yapan Vali Lekesiz, "Önümüzdeki haftadan itibaren İsos kentinin sosyal, kültürel ekonomik nabzının attığını tahmin ettiğimiz bölgenin bir anlamda yer altının Emar'ını çekeceğiz. O yer altı fotoğraflarının çekilmesiyle beraber ona göre yeni kazı rotamızı yol haritamızı ortaya koyacağız ve o yeni yapılacak kazılara da destek vereceğiz. Çalışmalar gayet güzel diyor. Bölgedeki gelecekteki kültür turizmi açısından oldukça önemli veriler, çok önemli çıktılar elde ediliyor." şeklinde konuştu.
İsos’un Hatay için önemli bir turizm kaynağı olacağını söyleyen Erzin Kaymakamı İskender Yönden de, "İsos Antik Kenti'ne hak ettiği değer fazlasıyla veriliyor. Burada çok ciddi bir çalışma söz konusu. Hatay Müze Müdürlüğü, Hatay Valiliği ve ilçe belediyemiz bu saklı tarihi gün yüzüne çıkarmak için uğraş veriyor. Çalışmaların meyvelerini süreç içinde alacağız." dedi.
Tarihte Büyük İskender ile Daryus’un savaş yaptığı yerin Erzin’de olduğuna dikkat çeken Kazı Başkanı Arkeolog Ömer Çelik de, kazı alanının genişletileceğini anlattı.
İsos’un Türkiye’nin turizm potansiyelini daha fazla arttıracağını kaydeden Çelik, "İsos’un daha fazla değerlendirilmesi lazım. Hatay Valiliği çok ciddi destek veriyor. Üzerinde yer aldığımız bu bölge Büyük İskender’in Pers Kralı Daryus’a savaş açtığı alan. Tarihin en büyük savaşı Erzin’de yaşanmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı harekete geçmeli ve bu tarihi hazinenin tanıtımına katkı sağlamalıdır." ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz