Hatay, yılda 80 milyon çift ayakkabı üretiyor

Türkiye genelinde ayakkabı ihtiyacının yüzde 40’ını karşılayan, aynı zamanda başta Suriye olmak üzere birçok Ortadoğu...

Türkiye genelinde ayakkabı ihtiyacının yüzde 40’ını karşılayan, aynı zamanda başta Suriye olmak üzere birçok Ortadoğu ülkesine yıllık 5 milyon çift ayakkabı ihracatı yapan Hatay’da, ayakkabıcılık sektörünün en büyük sıkıntısı “markalaşma” sorunu.

Uzun yıllardır ayakkabı üretiminin yapıldığı Hatay’da, 400’ün üzerinde iş yeri ayakkabıcılık sektöründe faaliyet gösterirken, yaklaşık 10 bin kişi bu alanda istihdam ediliyor.

Ayakkabıcılar Odası Başkanı Gökhan Oral, şehirde bulunan 400’ün üstündeki imalathanelerde, ülke ihtiyacının yüzde 40’ına denk gelen ayakkabı üretildiğini belirtti. Oral, bu oranın yeterli fiziki imkân ve teknolojiler sağlandığında kat kat artacağını söyledi. 400 iş yeri ve imalatçıyla üretime devam ettiklerini belirten Başkan Gökhan Oral, “Şu anda 400 imalathane, 250 civarında da perakende satış yapan iş yerimiz var.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Uzun yıllardır ayakkabıcılığın Antakya halkının önemli geçim kaynaklarından olduğunu belirten Başkan Gökhan Oral, “Uzun yıllardır bu şehirde ayakkabıcılık devam ediyor, yaklaşık 10 bin kişi bu işten evine ekmek götürüyor. Ama maalesef uzun yıllardır bu sektör devlet tarafından sahiplenilmemiş ve gelmesi gereken yerlere uzun yıllardır gelmemiş.” dedi.

Ayakkabıcılık sektörünü hak ettiği yere getirmek için çalışma yaptıklarını belirten Oral, “Mesleği, hak ettiği yere getirmek için çalışmalar yaptık ve program yaptık. Buna göre öncelikle, fiziki imkânları müsait, gelişmeye ve teknolojiye açık bir iş yeri sahibi olmamız gerektiğine karar verdik. Bu noktada çalışmalarımız tamamlanmak üzere.” şeklinde konuştu.

Ayakkabıcılar için bir sanayi sitesinin kurulacağının müjdesini veren Başkan Oral, şöyle dedi: "Şu anda 210 dönüm üzerine 189 iş yeri, çıraklık eğitim merkezi ve sosyal tesislerle dini tesisler olmak üzere çok ciddi bir proje tamamlanmak üzere, bu işin son safhasındayız. Sanıyorum mart ayı içerisinde, bakanlığımız tarafından da ihale edilecek, orası tamamlandıktan sonra burada alt yapısı müsait olan ve uzun yıllardır bu sektörde emek veren arkadaşlarımızdan inşallah en az 3-4 tane ayakkabı markası üreteceğiz.

Reklam
Reklam

Ayakkabıcılığa yön veren bir şehir olamaya adayız. Hatay’ın ayakkabıcılığa yön veren, ayakkabıcılığın Türkiye’deki direksiyonu olacak bir il olmasını sağlayacağız, Antakya’da ayakkabıcılık parlayan bir sektör olacak ve önümüzdeki dönemlerde de en az 15-20 bin insanın ekmek yediği, kısacası her evden bir insanın bu alanda ekmek yediği bir sektör haline gelecektir.”

Antakya’da üretilen ayakkabının Türkiye’de tüketilen ayakkabının yüzde 40’ını karşıladığını anlatan Ayakkabıcılar Odası Başkanı Gökhan Oral, “Bundan anladığımız, Türkiye’de yıllık 200 milyon ayakkabı tüketiliyorsa bunun 80 milyonunu Hatay’dan gönderiyoruz. Bunu şunun için söylüyorum; İstanbul’da, İzmir’de, Konya’da bu sektörün büyük fabrikaları var, onların üretimlerinin yüzde 99’u yurt dışına ihraç ediliyor ama biz Türkiye insanının ihtiyaç ve ekonomisine göre üretim yaptığımız için kaliteli ve ucuz mal ürettiğimiz için, insanlarımızın tercih ettiği ayakkabı Antakya ayakkabısı oluyor.” diyerek, her kesime hitap ettiklerini söyledi.

Reklam
Reklam

Yurdumuzda devamlı ilgi gören ayakkabının kendi üretimleri olduğunu söyleyen Başkan Oral, “Bizim ayakkabılarımız ülkede devamlı ilgi görmektedir, çünkü her ailenin bütçesine uygun ayakkabı üretiyoruz.” diyerek sözlerini noktaladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz