Hatay’da 2 bin 144 taşıyıcı talasemi hastası var

Hatay’da 2 bin 144 taşıyıcı ve bin 927 talasemi hastası bulunuyor. Talasemi hastalığının bu kadar...

Hatay’da 2 bin 144 taşıyıcı ve bin 927 talasemi hastası bulunuyor. Talasemi hastalığının bu kadar yaygın olduğu Hatay’da talasemiye karşı savaş açıldı.
Hatay’da önemli bir halk sağlığı sorunu olan talasemi hastalığının il genelinde sıfırlanması ve alttan yeni hastaların gelmemesi için kararlı bir mücadele başlatılıyor.
Mücadele kapsamında İl Sağlık Müdürlüğü toplantı salonunda Vali Mehmet Celalettin Lekesiz’in başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Vali Yardımcısı Kadim Doğan, İl Sağlık Müdürü Bayram Kerkez, İl Milli Eğitim Müdürü Cafer Tülmaç, İl Müftüsü Mustafa Sinanoğlu, Alevi Şeyhi Hasan Eskiocak ve il sağlık müdürlüğü personeli katıldı.
Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, il genelinde yoğun bir Talasemi hastalığının bulunduğunu belirterek, “Devletimizin imkanları ölçüsünde sivil toplum örgütlerimizin desteği ile bu hastalıkla mücadelemiz devam ediyor. Ancak bu meseleyi bütün boyutlarıyla ele alıp kurumsal bir yapı oluşturup bu hastalığı ilimizde sıfırlayana ve alttan da yeni hastalar gelmeyene kadar çok boyutlu şekilde ele almak gerekiyor” dedi.
Talasemi ile mücadele için il çapında bir yol haritası yapacaklarının altını çizen Lekesiz, “Şu anda ilimizde aşağı yukarı 2 bin 144 tane taşıyıcı var, bin 927 tane de talasemi hastası var. Hemen hemen her hastanın devlete aylık maliyeti ortalama bin dolar. Bin doların da ötesinde asıl önemli olan insanlarımızın ruhen ve bedenen hayatını sağlıklı sürdürmesidir” dedi.
Bu hastalığı alttan gelmeyecek şekilde sıfırlamanın da mümkün olduğunu belirten Vali Lekesiz, “Bunun içinde çok kapsamlı bir mücadele programı gerekiyor. Bunu kaç yıl içerisinde sıfırlayabiliriz bilmiyorum ama bu çalışmalar sonucunda ortaya çıkacak. Bunu gerekirse kamuoyu ile ayrıca paylaşacağız. Ama bu hastalığı sıfırlayabileceğimize inanıyorum” dedi.

Reklam
Reklam

TALASEMİ İLE MÜCADELE BÜROSU OLUŞTURULACAK
Vali Lekesiz, bunun için bir kurumsal hafızanın oluşturulması konuyu derli toplu olarak sahiplenip götürebilmesi için il sağlık müdürlüğü nezdinde sadece bu işten sorumlu personelin olacağı bir talasemi ile mücadele bürosu oluşturacaklarını söyledi.
Oluşturulacak büroda yeteri kadar elamanın görevlendirileceğinden de söz eden Vali Lekesiz, “Diğer taraftan da il genelinde her yönüyle mesele ele alınacak. Çünkü insan sağlı her şeyden önemli” şeklinde konuştu.
Talasemi hastalığıyla mücadele konusunda İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden, İl Müftülüğünden ve Alevi şeyhlerinden katkı beklediklerini de belirten Vali Lekesiz, “Bu kurumlarımızın mücadelemize çok büyük katkıları olacağına inanıyorum. İnsanlarımız bu konuda yeterli bilgiye sahip olmadıkları için maalesef talasemi hastasının yine talasemi hastasıyla evlenmeye devam ediyorlar. Böyle olunca da bile bile lades demek gibi bir sürü sorunlar ortaya çıkıyor” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz