Hatay’da havuç hasadı sıkıntılı başladı

Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde havuç hasadı sıkıntılı başladı. Tat ve aroma olarak Türkiye’nin en iyi havucunun...

Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde havuç hasadı sıkıntılı başladı. Tat ve aroma olarak Türkiye’nin en iyi havucunun yetiştiği ilçede üretici sıkıntılı günler geçiriyor.
Geçtiğimiz yıl 25 bin dönüm havuç ekilen ilçede bu sene tarla icar fiyatlarının yanı sıra akaryakıt ve gübre fiyatlarının artmasıyla bu yıl 5 bin dönüm daha az havucun ekildiği ilçede hasat mevsiminin başlaması üreticinin yüzünü güldürmedi.
İşçi, paketleme ve nakliye masraflarıyla günlük 150 lira gideri olan üretici, kilosunu 350 kuruşa vermeye hazır olduğu havuca alıcı bulamıyor.
Kırıkhan’da yaşanan don olayı ve yeterli yağışın olmaması ile hasat mevsiminin 15-20 gün geciktiğini belirten havuç üreticisi Hikmet Kaya, “Geçtiğimiz yıl dönümünü 150 liradan icar ettiğimiz tarlaların fiyatları bu sene 200 liraya yükseldi. Bunun yanında mazot ve gübre fiyatlarının artması da otomatik olarak girdi fiyatlarını arttırdı. Hasat mevsimi başlamasına rağmen topladığımız havuca şu anda talep yok” dedi.
Geçtiğimiz yıla oranla 5 bin dönüm daha az havuç ekiminin yapıldığı Kırıkhan’da hasat mevsiminin de başladığını belirten Kaya, “Bir kısım üreticimiz tarlasındaki havucu toplamaya başladı. Hasat ettiğimiz havucu kilosuna 350 kuruş fiyat belirlendi. Fiyatların uygun olmasına rağmen topladığımız havucu satamıyoruz. Bu sıkıntının da nedenini bilmiyoruz” ifadesini kullandı.
Bu yıl 100 bin tondan fazla havuç üretiminin gerçekleşmesi beklenen Kırıkhan’a henüz tüccarların uğramadığını belirten Kaya, “Türkiye’de en çok havucun yetiştiği illerden biri olan Konya’da yaşanan don olayından sonra havucun kalitesi düştü. Bizde de don olayı yaşandı ancak bu havuç kalitesini etkilemedi. Sadece yetişme süresi 15-20 gün uzadı. Buna rağmen havucumuza alıcı bulamıyoruz. Sanırım buda araya yılbaşının girmesinden kaynaklı. Yeni yılda işlerimizin açılmasını bekliyoruz” diye konuştu.
Kırıkhan’da havuç üretiminin 8-9 ay sürdüğünü ve tarımın ölü olduğu günlerde bir çok kişiye istihdam sağladıklarının altını da çizen Kaya, ''Türkiye'de sofralık 'nantes' cinsi havuç, en çok Ankara Beypazarı, Konya Çumra ile ilçemizde yetişiyor. Yurt dışına ise Konya ile Kırıkhan gönderiyor. Son yıllarda rengi, aroması, sertliği ve tadıyla Kırıkhan havucu aranan havuç oldu. Geçtiğimiz yıllara göre havucun da bir ay önce yetişmesi, rakiplere oranla bizi avantajlı duruma getirdi 100 bin tonluk rekoltemizin yüzde 40'ını iç piyasaya, yüzde 60'ını ise her sene olduğu gibi Azerbaycan, Gürcistan, Romanya, Bulgaristan, Kuzey Irak, Ürdün ve Suudi Arabistan gibi ülkelere göndermeyi planlıyoruz” dedi.
Üretim aşamasında ve sonrasında asla kimyasal kullanmadıklarını da kaydeden Kaya, “Üretimin her aşamasını bilimsel yapıyoruz. Yağmurlama sulama sistemi kullanıyoruz. Bu nedenle havuçta Azerbaycan'ın yüzde 90'ı, Romanya'nın yüzde 80'ine hakimiz. Tanıtım, ambalaj ve pazarlama konusunda eksiğimizi gidermemiz halinde Avrupa'da söz sahibi tek ülke oluruz. İkinci ürün olarak elde ettiğimiz havuçta marka yaratarak ilçenin adını duyurmayı hedefliyoruz'' şeklinde konuştu.
Tesislerinde günde 70 ton havuç işlenip, paketlendiğini belirten Kaya, “İlçede bu kapsamda 5 tesis bulunuyor. Havucun üretim aşamasında, hasadı, temizliği ve paketlemesinde 5 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. İşçilerden büyük bölümü Diyarbakır, Gaziantep, Adıyaman ve Şanlıurfa'dan gelerek ailece çalışıyorlar. Bir aile günde 150-200 TL kazanıyor'' diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz