Hatay'daki çadır kentlerin tek bir merkezde toplanması planlanıyor

Suriye’de yaşanan iç karışıklıktan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin hayatlarını sürdürdükleri Hatay’da, 3 ayrı ilçede kurulan...

Suriye’de yaşanan iç karışıklıktan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin hayatlarını sürdürdükleri Hatay’da, 3 ayrı ilçede kurulan çadır kentlerin tek bir noktada toplanması planlanıyor.
Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Suriyeli misafirlere tek bir merkezden hizmet verebilmek için düşündükleri bu birleşimi, Dışişleri Bakanlığı'na ilettiklerini söyledi. Halen kent genelinde Reyhanlı, Yayladağı ve Altınözü ilçelerinde Türk Kızılayı tarafından kurulan çadır kentlerde hayatlarını sürdüren Suriyelilerin sayılarının bugün itibariyle 7 bin 550 olduğunu aktaran Lekesiz, “Çadır kentlerdeki misafirlerimize gerek eğitim gerekse sağlık hizmetlerimizi hali hazırdaki çadırlarda ayrı ayrı sunuyoruz. İsteğimiz misafirlerimizin tek bir merkezde toplanması eğitim ve sağlık gibi hizmetlerinde tek bir merkezden verilmesidir. Bunun için Altınözü ilçemize bağlı Apaydın mıntıkasında oluşturulan çadır kenti uygun gördük ve merkez olması için Dışişleri Bakanlığımızla konuyu paylaştık. Cevap bekliyoruz.” dedi.
Öte yandan Hatay’ın Yayladağı ilçesinde 2, Altınözü ilçesi Boynuyoğun, Tekel ve Apaydın mıntıkalarında 3 ve Reyhanlı ilçesinde 1 olmak üzere toplam 6 çadır kent bulunuyor. Çadır kentler arasında en büyüğü ise Altınözü ilçesine bağlı Apaydın köyü mıntıkasında bulunuyor.

Reklam
Reklam

"ÇADIRLAR -20 DERECEYE BİLE DAYANIKLI"
Bu arada kış aylarının yaklaşması son bir hafta içerisinde Hatay genelinde kendini gösteren yağışlar nedeniyle çadır kentlerde yaşayan Suriyeli misafirlerin tedirginlikleri arttı. Kış şartlarında çadırlarda yaşamın zor olacağına inanan Suriyelilerin kapalı bir alana taşınmaları noktasında bazı istekleri bulunuyor.
Hatay’da bulunan Suriyelilerin bu isteklerinin farkında olduklarını söyleyen Hatay Valisi Lekesiz, “Yağmurların başlamasının ardından Kızılay yetkilileri ile bazı görüşmelerimiz oldu. Türk Kızılayı'nın ilimizde kurduğu tüm çadırların -20 dereceye kadar dayanıklı olduğu tarafımıza iletildi. Ancak bunun bir de psikolojik tarafından bakmak gerek. Halen çadır kentlerde 2 bin 500 civarında çocuk bulunuyor. Ve son yağmurlarda gördük ki sağanak yağışla kendini gösteren şimşekler bir battaniye altında yatan çocukları psikolojik olarak etkiler. Bu noktada Kızılay ile görüşmelerimiz sürüyor.” dedi.

SURİYE İLE TİCARİ İLİŞKİLER HALEN SÜRÜYOR
Ticari hayatın kendine özgü kuralları olduğunu söyleyen Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Suriye’de yaşanan iç karışıklığın kapılardaki hareketliliği çok fazla etkilemediğini aktardı.
2009 yılında 2 milyon 600 bin ziyaretçinin gidiş-geliş yaptığını söyleyen Lekesiz “Komşumuzda bir kargaşa var. Umarız ki en kısa sürede orada güven ortamı sağlanır. Ancak Hatay çok dinamik bir şehir. Olayların ardından rakamlara bakarsak gidiş gelişlerde yüzde 7 oranında azalma görüyoruz. Araç sayısına bakarsak yüzde 26’lık bir artış var. Yaşanan olaylara böylesi bir artış ticari hayatın kendine özgü kuralları olduğunu bizlere gösteriyor.” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz