10’uncu Türkçe Olimpiyatları’nın coşkusunu Anadolu’ya hissettiren hoşgörü çocukları Hatay’ın İskenderun ilçesinde rekor izleyiciye ulaştı. Türkçe şölenini 80 bin kişi izleme fırsatı buldu. Bölgede nifak tohumları ekmeye çalışanlara karşı ‘kardeşlik’ vurgusu yapılan Türkçe Olimpiyatlarında vatandaşlar büyük bir bayram yaşadı.
Uluslararası Türkçe Derneği tarafından bu yıl ‘İnsanlık el ele, Bayram o bayram ola’ sloganıyla düzenlenen 10.Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, sevgi dili Türkçe’de yarışan çocuklarla Anadolu insanını buluşturdu. Bayram havasında geçen buluşmaların son durağı İskenderun sahili oldu. Körfez İskenderun Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (KİSİAD) organizasyonuyla Atatürk anıtında düzenlenen olimpiyatları Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, bölge milletvekillerinin dışında 80 bin kişi izledi. Erzin, Dörtyol, Kırıkhan, Samandağ, Antakya ve Osmaniye'den vatandaşlar konvoylar eşliğinde olimpiyatlara ulaşabildi. Anıt çevresinin tıklım tıklım dolu olduğu görülürken, alana girişlerde yer yer izdiham yaşandı. Alanda yer bulamayan ve dışarıda kalan vatandaşların birçoğu çevredeki apartmanlara ve ağaçlara çıkarak programı izleyebildi.
Türkçe şöleninde Irak’lı Havest İbrahim Muazzez Ersoy’un ‘Ayırmasın mevlam bizi’, Kırgızistan’lı Syrgak Erkinbek Uulu ise Barışmanço’nun ‘Sarı çizmeli Mehmet ağa’ parçasını seslendirerek büyük alkış aldı. Irak’lı Geylan etkileyici sesiyle uzunhava okudu. Azerbaycan ve Romanya’dan gelen öğrenciler Ötme Bülbül eserini seslendirirken Semah gösterisi geceyi renklendirdi. Kenyalı öğrencilerin Mehmet Ali Birand taklidi ise seyircileri gülümsetti. Ünlü spikerinin renkli haberciliğini sahneye taşıyan Kenyalı öğrenciler büyük alkış aldı. Etkinliğin en dikkat çeken kısmı ise Gabon'dan gelen Nadya'nın Şemmame parçasını Kürtçe olarak seslendirmesi oldu.
Türkçe Olimpiyatlarının bir insanlık dersi verdiğine dikkat çeken Adalet Bakanı Sadullah Ergin, ''Bu çocuklarımız bir ziyafet sundular, bizde bu ziyafetten istifade ettik. Burada sevginin, hoşgörünün dilini dinleme fırsatı bulduk. Bugün Dünya'nın farklı yerlerinde kan ve gözyaşı akarken burada İskenderun'da çocuklarımız onlara bir insanlık dersi verdiler. Burada gönüller yaptınız. Hatay'da, İskenderun'da bizlerin gönüllerini yaptınız.'' ifadelerini kullandı.
Türkçe olimpiyatlarına katılmaktan memnuniyet duyduğunu ifade eden Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, ''Bazen hüzünlendik, hüzünlenmek güzeldi. Burada kendi yöresel dillerini de kullanarak bizleri coşturdular. Bildiğimiz, bilmediğimiz tüm kahramanlara, İskenderunlu hemşehrilerimize şükranlarımızı sunuyoruz.'' dedi.
Sunucu Ramazan Ümit Şimşek, ‘’Aramıza nifak tohumları ekmek isteyenlere inat, onlara fırsat vermeyeceğiz. Mevlam bu ülkeyi, bu güzel insanları birbirinden ayırmasın. Kardeşçe renkli bir şöleni sizlerle paylaşıyoruz.’’ dedi.
18 ülkeden 70 öğrenci, okudukları şiir, türkünün yanı sıra sahneledikleri skeç ve halk oyunları gösterileriyle Hataylılara unutulmaz bir gece yaşattı. Programda yabancı öğrenciler kendi yörelerinin parçalarını da kendi dillerinde seslendirme fırsatı buldu.
Program 'Yeni bir Dünya' parçasıyla sona erdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz