Hatemi: Özgür bir seçim yapılmalı

TAHRAN (İHA) - İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, bugün İran'ın Eyalet Valilerini kabulü sırasında yaptığı konuşmada, özgür bir seçimin yapılması ve halkın katılımını sağlayan düzenlemelerin yerine getirilmesini istedi.

Reform yanlısı çok sayıda kişinin adaylığının veto edilmesi konusunda tarafsızlık ilkesinin uygulanmadığı inancında olduğunu belirten Hatemi, seçimi denetleyen ve uygulayan kişi veya kurumların tarafsız olmaları gerektiğini ifade etti. Adaylıkların reddiyle ilgili kararın yeniden gözden geçirilmesini isteyen Hatemi, hakların korunması ve yasaların uygulanması gerekliliğinin altını çizdi. İran'da laikliğin hakim olamayacağını söyleyen ve buna karşı olduğunu da sözlerine ekleyen Hatemi, ancak İran İslam Cumhuriyeti'nde hem cumhuriyet hem de İslamiyet'in korunması gerektiğini belirtti. İran'ın kurtuluş yolunun dine dayalı bir demokrasiden geçtiği inancında olduğunu tekrarlayan Hatemi, "Benim savunduğum İslam, İslam Cumhuriyeti yasaları çerçevesinde hareket edeni destekliyor ve yasal özgürlüklerini temin ediyor" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Reformlar konusunda şakaları olmadığını sözlerine ekleyen Hatemi, güç ve iktidar sevdalısı olmadığını ancak halkın oy ve yolunu korumakla görevli olduğunu hatırlattı. İran'da reform sürecinin uzun bir yol olduğunu belirten Hatemi, İran Anayasayı Koruyucular Konseyi'nden iyi niyetle adayların adaylıklarını yeniden gözden geçirmekle, görkemli bir seçimin yapılması yolunu açmasını istedi. Dolaylı da olsa Eyalet Valilerin topluca istifa tehditlerine de değinen Hatemi, şöyle konuştu:

"Biz beraber gideriz veya beraber kalırız. Ben sağlam durmamız gerektiği inancındayım. Bir gün bizden sahneden çekilmemizi isterlerse, hep beraber bunu yapacağız. Ancak umutsuz değilim, görüşmelerle işlerin sonuçlanacağını umuyorum."