Hattat Holding'den 2.5 milyar Euroluk yatırım

İSTANBUL (ANKA)- Hattat Holding-Hema Enerji ve Datong Coal Mining şirketleri, "Batı Karadeniz Enerji Projeleri" adı altında Zonguldak, Amasra,Bartın'da yürütülen ve yılda 5 milyon kömür çıkarmayı hedefleyen 2.5 milyar Euro'luk bir projeye imza attılar.

Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığına son verebilmek amacıyla bu projeye başladıklarını belirten Hattat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat, hedefleri arasında Türkiye'nin zengin yeraltı kaynaklarını en verimli şekilde işlemek olduğunu söyledi. Projeyi "Çılgınlar Çılgını" olarak adlandıran Hattat, "Yerli taş kömürünü, metan gazını, petrol ve doğalgazı çıkarmak, ekonomik, kaliteli, sürekli ve çevreye duyarlı bir şekilde elektrik üretmek ve bunun dağıtımını yaparak ekonomiye katkıda bulunmak istiyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Projenin içeriği hakkında düzenlenen basın toplantısında bir konuşma yapan Mehmet Hattat, "Projenin ilk devresi için Datong'la birlikte 600 milyon Euro'luk bir yatırım yapacağız. Şu ana kadar bu miktarın yüzde 25'ini kuyuların açılmaya başlanması, Çin'den makinaların gelmesi ve enerji nakil hatlarının yapılması işlemleri için harcadık. Buradaki amacımız 3 Mega derin kuyu açma, yer altı mekanizasyon sistemleri ile kömür üretimini Bartın, Tarlaağzı, Karadeniz Ereğli ve Kandilli bölgelerinden çıkarmak" diye konuştu.

-1 YILDA 5 MİLYON TON KÖMÜR ÇIKARACAK-

"Bugün itibariyle bin 800 işçi çalıştırılan projede zaman içerisinde 11 bin istihdama kadar yer açılacak" diyen Hattat, şöyle konuştu: "Çalışmalarımız geçen yıl başladı. Çalışmalarımız dahilinde de 1 yıl sonrada kömüre ulaşmayı hedefliyoruz. Türk ve Çin iş gücü ile birlikte yılda başlangıç olarak toplamda 5 milyon ton kömür çıkaracağız. İlerleyen yıllarda ise bu rakamı 10 milyon ton kömüre yükselteceğiz. Hedefimiz enerji konusunda büyümek ve dışa bağımlılığa son vermek"

Reklam
Reklam

-AMASRA VE BARTIN KÖMÜR KALİTESİ DÜNYA STANDARTLARINDA-

Amasra ve Bartın'daki kömür kalitesinin dünya standartlarında olduğunu vurgulayan Datong Yönetim Kurulu Başkanı Wu Yongping, Dadong olarak yılda 120 milyon ton kömür ürettiklerini ve Çin'de kömür üretiminde 2., dünyada ise 6. sırada yer aldıklarını söyledi. Hattat ile yapmaya devam ettikleri yatırımın ilerleyen dönemlerde büyüyeceğini ileten Yongping, proje dahilinde bin 200 megawatlık bir elektrik santrali kurma çalışmalarının da devam ettiğini kaydetti. Yongping, şöyle konuştu: "Batı Karadeniz'deki kuyular açıldıktan sonra kömürü birlikte çıkarıp değerlendireceğiz. Kuyu bitiminden sonra kuyu içi dizaynı, galerilerin açılması, panoların hazırlanması, Çin'den getireceğimiz yer altı ekipmanlarıyla kömürü dışarı çıkarmayı hedefliyoruz. Hema'nın böyle bir yerde bu tarz projeye imza atması Türkiye için büyük başarı teşkil ediyor. Çin hükümeti ve Türk hükümetinin desteğiyle bu projenin daha iyi bir yere geleceğini düşünüyoruz."

Reklam
Reklam

-"METAN GAZI PROJESİ İÇİN ABD'Lİ FİRMAYLA GÖRÜŞÜYORUZ"-

Tüm dünyada enerjiye artan talebin kendileri için yatırım konusu haline geldiğini söyleyen Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Hattat ise, Amasra'da metan gazı çıkarma hedefleri doğrultusunda ABD'li Blackstone firmasıyla yeni bir anlaşma yapmak için çalışmalara başladıklarını söyledi. Anlaşma sonuçlarının gelecek aylarda belli olacağını kaydeden Hattat, bu yatırımla ülke ekonomisine büyük bir katkı sağlayacaklarının altını çizdi. Ayrıca yer altındaki erişilmeyen bozuk kömürleri yer altında yakarak gazını alma işlemine başlayacaklarını bildirdi. Gazifikasyon adı verilen bu yönetimin dünyada birkaç yerde başarılı olduğunu ileten Hattat, bu projenin de gelecek dönemlerde şekilleneceğini belirtti.