"Hava daha iyiye gidiyor"

BRÜKSEL (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin müzakere tarihi alması konusunda esen havanın her geçen gün daha iyiye gittiğini belirterek, "Bu sabah dün sabahtan daha iyi. Kapılar açılıyor gibi" dedi.

Başbakan Erdoğan, Kıbrıs konusunun metinde yer almasını istemediklerini vurgulayarak, "İlla metne girecekse 'Kıbrıs konusu müzakere sürecinde ele alınır' denmeli" diye konuştu. Erdoğan, çıkan kararın Türkiye'yi ne yıkıma uğratacağını, ne de uçuracağını söyledi.

Başbakan Erdoğan, Conrad Otel'de gazete ve televizyonların genel yayın yönetmenleri, Ankara temsilcileri ve köşe yazarları ile kahvaltıda birararaya geldi. Toplantıya Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, parti kurmayları ve Dışişleri Bakanlığı bürokratları katıldı. Toplantıya Başbakanlık korumalarının bile girmesini istemeyen Başbakan Erdoğan, dar kapsamlı olarak gerçekleştirilmesini istediği toplantıda çarpıcı açıklamalar yaptı. Bugün akşam AB devlet liderlerinin katılacağı akşam yemeğinde metinle ilgili belli boşlukların doldurulacağını belirten Erdoğan, Türkiye'nin hassasiyetleri konusunda iyileşmelerin sağlandığını kaydetti. Herşeyin bitmediğini, bu çerçevede Belçika Başbakanı ile öğle yemeği yiyeceğini, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis ile de dün bir telefon görüşmesi yaptığını hatırlattı.

Reklam
Reklam

İKİLİ TEMASLAR İkili temasları çerçevesinde Almanya Başbakanı Schröder ve İngiltere Başbakanı Tony Blair ile biraraya geleceğini anlatan Erdoğan, Blair'i 'Bizi en iyi anlayan liderlerden biri' sözleriyle övdü. Erdoğan zirve öncesinde görüştüğü liderlere 'ucu açıklılık', 'derogasyonlar' ve 'Kıbrıs' konusundaki hassasiyetlerini bir kez daha yineleyeceğini dile getirdi. Erdoğan, Türkiye ucu açık bir müzakere tarihi verilmesini öneren Avusturya Başbakanı ile de bir görüşme yapmak istediğini bildirdi. Erdoğan, "Ucu açıklık gelecekte bizi bağlamayacak tarzda ifade edilmelidir" dedi.
AB'nin Kıbrıs konusunda net bir tablo ortaya koymadığından yakınan Başbakan Erdoğan, Brüksel'de bulunan BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Türkiye için gelmediğini söyledin.
İtalya Başbakanı Silvio Berluscoi'nin dün Türkiye için ABD Başkanı George Bush ile görüştüğünü ifade eden Erdoğan, ABD'nin Türkiye'ye destekleyen temasları sürdürdüğünü kaydetti. Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın dün yaptığı açıklamayı 'olumlu' olarak nitelendiren Erdoğan, önemli olanın metin olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

RUM LİDERE 'KAHVE' DAVETİ Başbakan Erdoğan, Kıbrıs konusundaki son durumun Yunanitan Başbakanı Kostas Karamanlis ile bugün yapacağı görüşmede netlik kazanacağını açıkladı. Erdoğan, KKTC'ye yönelik izolasyonun kaldırılması yönünde AB'nin hiçbir çabasının bulunmadığını, Türkiye'ye de bu konuda hiçbir mazeret sunamadıklarını ifade etti. Erdoğan, "Belki bir gün biz Kıbrıs'a gider, Papadopulos'u kuzeye davet eder, barış kahvesi içeriz. Biz barıştan yanayız" dedi. Erdoğan, Kıbrıs ile ilgili metne hiçbir şey girmesini istemediklerinin de altını çizerek, "İlla birşey yazmak istiyorlarsa müzakereler esnasında çözüme kavuşturulacak denmesin" diye konuştu. Erdoğan, BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile planlı bir görüşmesinin olmadığını da açıkladı.
Başbakan Erdoğan, CHP'nin TBMM Genel Kurulu'nda AB gündemli genel görüşmenin öngörüşmesi sırasında Türkiye'nin 'olmazsa olmazlarını' bildiren ortak bir bildiri hazırlamasına da tepki gösterdi. Erdoğan, "Bu talep acemiliktir. Bir deklerasyonla kendinizi bağlarsanız nasıl bir diplomasi yapacaksınız. Bize göre de ülkemizin milli menfaatlerine gelmeyecek şekilde esneklik gösteririz" dedi.
Türkiye'nin arzusunun adil bir tarzda AB yolunda yürümek olduğuna dikkat çeken Başbakan Erdoğan, "Sanki Türkiye AB'ye girince AB büyük bedeller ödeyecekmiş gibi. Türkiye'nin de ödediği bedeller var. Bu konuyu çarptıranları yine şaşırtacağız" diye konuştu.

Reklam
Reklam

"HAVA HERGEÇEN GÜNDEN İYİYE GİDİYOR" Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin müzakere tarihi alması konusunda esen havanın şu an her geçen günden daha iyi olduğunu belirterek, "Bu sabah dün sabahtan daha iyi. Kapılar açılıyor gibi" mesajını verdi. Erdoğan, Türkiye'nin AB yolunda attığı adımın başarısızlıkla sonuçlanması halinde üçüncü bir yolun, özel bir statünün kabul edilmeyeceğini söyledi.
Başbakan Erdoğan dün Fransa Cumhurbaşkanı Chirac'ın dün özel bir televizyon kanalında, Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin yaptığı açıklamayı değerlendirerek, şunları söyledi:
"Ermeni soykırımı, sözde Ermeni soykırımı, ne dersen de. Biz dünyamızı barış üzerine kurmak istiyoruz. Biz İstanbul Havaalanı'nı Ermeniler'e açtık. Biz kara sınırımızı da açarız. Ancak Ermenistan da hele bir adım atsın. Azeri topraklarını işgal etti. Türkiye'deki Ermeni vatandaşlarımıza, kendi dindaşlarımıza ve vatandaşlarımıza aynı mesafedeyiz. Hollanda'da olduğu gibi iki kendini bilmezin yaptığı işi bir dine mal edemezsiniz. Ermenistan olumlu bir adım atarsa biz de olumlu adım atarız. Soykırım meselesini tarihçiler tartışsın. Tarihsel bir meseleyi tarihçilere bırakalım. Biz siyasetçiler geleceği inşa etmeye çalışalım"

Reklam
Reklam

KIBRIS UYARISI
Başbakan Erdoğan, serbest dolaşım konusunda da önemli açıklamalar yaparak, kalıcı kısıtlamaların kabul edilemeyeceğini, süreli ve geçici kısıtlamalar olabileceğini vurguladı. Kısıtlamaların daimi olmasının çifte standart olacağını belirten Erdoğan, Biz bugüne kadar herkese uygulanan kuralların bize de ulygulanmasını istiyoruz. Biz metinde Kıbrıs ile ilgili hiçbir şeyin yer almasını istemiyoruz. Kıbrıs konusu Kohenhag siyasi kriterlerinin içinde yok. Kıbrıs ile ilgili metne mutlaka birşey koymak istiyorlarsa Kıbrıs konusu Türkiye ile müzakerelere başlandıktan sonra Müzakere sürecinde çözülecektir' tarzında bir madde koyabilirler. Biz Kıbrıs ile ilgili konuları müzakerelerde görüşmek istiyoruz" diye konuştu. Ege konusunda önlerine henüz birşeyin gelmediğini açıklayan Başbakan Erdoğan, zirve sonucunu yarın saat 13.00'da kesin olarak öğrenmiş olacaklarını söyledi.
Başbakan Erdoğan, zirveden çıkacak kararın ardından ne yapılacağına ilişkin bir soru üzerine de, "Aldığımız başarılı sonucu kendi medya mensuplarımızla ve dünya medyasıyla bir basın toplantısı yaparak paylaşacağız. Başarılı bir sonuç almamız halinde olayı zafer olarak takdim etmeyeceğiz, şımarmayacağız. Türkiye başarısız bir sonuç alırsa da bu ülkemiz için bir yıkım değildir. Türk ekonomisi bugüne kadar bu seviyeye olumlu bir sonuç alınmadığı halde geldi. Olumlu sonucun ekonomimize daha da olumlu yansıyacağını değerlendiriyoruz. Temkinli yürüyeceğiz, uçmayacağız" karşılığını verdi.
Başbakan Erdoğan, konuşmasının sonunda, Türkiye ilgili içte ve dışta dile getirilen olumsuzlukları üçüncü ülkeler ve kişilerle değil, bizzat muhataplarıyla görüşmek ve tartışmak istediklerini de sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam