Hava-İş, THY'nin teklifini kabul etmedi

İSTANBUL (İHA) - Hava-İş kurulları, THY A.O. Yönetim Kurulu'nun dün getirdiği teklifleri kabul etmeme kararı aldı. THY Yönetimi, hak kaybına uğramamak için, muhtemel bir grev halinde uygulanmak üzere lokavt kararı almıştı.

Hava-İş Sendikası dün yapılan toplantı sonucu kurullarını saat 18.00'de topladı ve yaptığı değerlendirmelerini üyelerine duyurdu.

Hava-İş Sendikası'ndan üyelere yapılan açıklamada, "THY A.O. Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Candan Karlıtekin'in daveti üzerine 11 bin 500 üyemizin sorumluluğuyla bu davete katıldık ve toplu iş sözleşmesinin çözüme ulaşması adına sağduyulu bir yaklaşımla var olan uyuşmazlık maddelerini topluca değerlendirdik. Bu değerlendirme esnasında sendikamızda olmazsa olmaz olarak görmediği bazı maddelerde çözümü kolaylaştırıcı olacağının mesajını işverene net olarak sundu. Ancak bu açılımları sunarken baştan beri söylediği bir konunun altını çizdi. Çözüme ulaşılacak ise üyelerimizin taleplerinin en önemli maddeleri olan maddelerde işverence ciddi adım atılması gerekir" denildi.

Reklam
Reklam

Açıklamaya şöyle devam edildi:
"İşte aslında uyuşmazlığın tıkanmasının sebebi bu temel maddelerde işverenin adım atmamasıdır. Bu temel maddeler herkesçe bilinmektedir ve bir kez işverene sunulmuştur. Bu görüşmede 4 Temmuz teklifinden farklı olarak temel ücret teklifinin 1. yılında yeni hiçbir artış önerilmemiştir. 2. yıl zammı olarak önerilen 2007 enflasyonuna ilave 1 puan verilebileceği duyurulmuştur. Belirli sürelilerden henüz yüzde 100 ücrete ulaşmayanlara ulaşıncaya kadar ilave brüt 100 YTL verilebileceği önerilerinden başka bir öneri getirilmedi. Biz sendika olarak ücret teklifimizin pazarlık marjı olmadığını söylemiyoruz, ancak daha ücret sisteminde bile anlaşamadık ki. Bizim teklifimiz 6'şar aylık artışlar önermektedir. İşverenin temel teklifi ise birer yıllıktır ve ikinci yıl 2007 enflasyonudur. 2008 yılı sonunda enflasyon ne olacaktır? Bunun garantisi yoktur. Bu konuda reel kayıpları hiç tartışmadığı da açıktır. Biz de teklif verdik deyip ücret taleplerimizi 1 puan geri mi çektik diyelim? Bu yaklaşım çözüme ne yarar sağlar?
Grev kararını astırmayacak nitelikteki nihai bir teklifte, yukarıda saydığımız en önemli taleplerimizden biri bile yoksa bu toplu iş sözleşmesi imzalanabilir mi? Bu teklifler tarafımızdan bu gün toplanan temsilciler kurulumuzda üyemize danışılması konusunda yeterli teklifler olarak bulunmamış ve grev kararımızın yürürlükte tutulmasına karar verilmiştir. Biz grevi hiçbir zaman çözüm olarak görmedik bu günkü toplantımızda da bunu açılımlarımızla net olarak gösterdik. Uzlaşmaya açığız ve iyi niyetliyiz. Hala bütün bu olumsuzluklara rağmen grev uygulama tarihimizi hala açıklamadık. Ama bu süre artık daralmaktadır. Bu nedenle işverenleri bir kez daha sağduyuya çağırıyoruz. Her zaman söylediğimiz gibi biz üyelerimizin görüş ve kararına güveniyoruz. Taleplerimizde haklı olduğumuza da yürekten inanıyoruz. Yukarıda barış eli uzatıp, alttan faul uygulayanları çalışanlarımız artık son yapılanlarla daha iyi tanımaktadır. Ancak bu fauller bizim mücadelemizi başarıya ulaştırmadaki sabır ve inancımızı zedelemeyecektir."

Reklam
Reklam