Hava Kirliliği Bilgilendirme Toplantısı

Trabzon Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu, Trabzon'da doğalgaz kullanımını arttırmak, gelecek nesillere daha temiz bir Trabzon bırakmak gerektiğini söyledi.

Trabzon Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu, Trabzon'da doğalgaz kullanımını arttırmak, gelecek nesillere daha temiz bir Trabzon bırakmak gerektiğini söyledi.

Gümrükçüoğlu, hava kirliliği konusunda yönetici ve ateşçileri bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, hangi tür yakıt kullanılırsa kullanılsın en önemli şeyin binaların yalıtımlı olması olduğunu belirterek, "Maalesef şehrimizde binaların çoğunun yalıtımsız olmasından dolayı aşırı ısı kaybı yaşanmakta. Aynı şekilde binaların mantolanmasına dikkat etmeliyiz. Evlerimizde çift cam ve ısıcam kullanmamız da önemli derecede ısı kaybını azaltacaktır" dedi.

Reklam
Reklam

Hava kirliliğini azaltmada doğalgaz kullanımının önemine işaret eden Gümrükçüoğlu, şunları söyledi:

"Göreve geldiğimiz 2009 yılında, 2014 yılı sonu itibariyle tüm kente doğalgazın sağlanması için var gücümüzle çalışacağımızı söylemiştik. Çalışmalarını AKSA Karadeniz Doğalgaz firmasının yürüttüğü bu projenin yüzde 6 ortağı durumundayız. Trabzon Belediyesi olarak bizler üzerimize düşeni harfiyen yerine getiriyoruz. Birçok ilde de doğalgaz çalışmasını sürdüren firmamızın belki finansal problemleri, belki iş planlamalarındaki aksaklıkları yüzünden programını yerinde ve zamanında gerçekleştirmesi mümkün olamamakta. Aramızda bulunan AKSA Karadeniz Doğalgaz'ın Bölge Müdürü Sayın Murat Ceren ile zaman zaman bir araya gelerek çalışmaların bir an önce bitirilmesi hususunda toplantılar yapıyoruz. Tüm samimi gayretlerimize rağmen şehrin tamamına doğalgazın verilebilmesi 2015'in sonuna kadar sarkabilir."

Doğalgaz konusundaki tüm gayretlerinin daha temiz bir hava solunması ve gelecek nesillere daha sağlıklı bir kent bırakabilmek olduğunu vurgulayan Gümrükçüoğlu, "Bir ailenin ısınmaya yılda 2 ton kömür, banyo ve mutfak ihtiyacı için ise 12'şer tüp harcadığını düşünelim. Bunun toplam maliyeti 3 bin 320 lira olacaktır. Peki aynı ihtiyaçları doğalgaz ile sağladığını düşünürsek bunun toplam maliyeti bin 250 liradır. Arada 2 bin 70 liralık net fark var. Diğer bir konu ise doğalgaz kullanım maliyetlerimiz. Trabzon'da kullanılan doğalgaz, Bursa'da kullanılana göre yüzde 5, Adapazarı'nda kullanılana göre yüzde 8, İzmir'de kullanılana göre yüzde 10, Ankara'da kullanılana göre yüzde 11 ve İstanbul'da kullanılana göre yüzde 12 daha ucuza tüketilmektedir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Gümrükçüoğlu, vatandaşların doğalgaza gerekli ilgiyi göstermediğini kaydederek, "Trabzon'da doğalgaz ulaşan daire sayısı 16 bin 409, iş yeri sayısı 899 iken doğalgaz kullanan abone sayısı 8 bin 784 kişi. Toplam abone sayımız ise 10 bin 84 kişi. Yani bin 300 kişi abone olduğu halde doğalgazı kullanmıyor ve 7 bin 224 kişi de hattı olduğu halde doğalgaz kullanımına geçmemiş. Bir taraftan AKSA'yı ve EPDK'yı şehrin tamamına gazın bir an önce verilmesi için sıkıştırırken, diğer taraftan vatandaşımız kapısına kadar gelen gazı evine çektirip kullanmıyor. Hep birlikte el ele vererek şehrimizde doğalgaz kullanımını arttırmalı, gelecek nesillere daha temiz bir Trabzon bırakmalıyız" dedi.

Makine Mühendisleri Odası Başkanı Şaban Bülbül, Trabzon'da kış aylarında hava kirliliğinin dayanılmaz hale geldiğini belirterek, "Zaman zaman bu kirlilik sağlığımızı önemli derecede etkiliyor. Bu konuda apartman yöneticilerimize önemli sorumluluklar düşüyor. Trabzon'da 75 bine yakın bina bulunuyor. Tüm binaların yalıtımının yapıldığını düşünecek olursak hava kirliliği yüzde 30 oranında azalma gösterir. Bu yüzden yalıtım konusunda herkesin duyarlı olması gerekir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Muhabir: Asena Akçay

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz