İSTANBUL (İHA) - Dr. Murat Akbaş, "Kirli hava, akciğer veya başka organ kanseri olan hastaların bağışıklık sistemini çökertebilir ve bu hastalıkların seyrini kötüleştirebilir" dedi.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Akbaş, Online Sağlık'a (www.onlinesaglik.com) yaptığı açıklamada, kirli havada dışarı çıkmak zorunda olanların havada bulunan belli mikron değerinin üzerindeki partiküllerin solunmasını engellemek için bir maske kullanması gerektiğinin altını çizdi. Dr. Murat Akbaş, ekolojik denge içindeki hayvanlar, bitkiler ve tüm canlılarla birlikte insanları da çok olumsuz yönde etkileyen hava kirliliğinin, akciğer veya başka organ kanseri olan hastaların bağışıklık sistemini çökertebileceğine ve doğal olarak hastalığın seyrinin kötüleşmesine neden olabileceğine dikkat çekti.
Akciğer hastalarının da hava kirliliğinden, normal bir hastaya göre yüzde 100 oranında daha fazla etkilendiğini bildiren Dr. Akbaş, akciğer kanserinin temel nedeninin sigara olduğunu, ancak sigarayla alınan 4 binden fazla toksin maddenin bir kısmının kirli havada da bulunduğunu söyledi. Dr. Akbaş, sigara içmeyen bir kişinin de sigara içmese dahi bu maddeleri kirli havadan aldığını vurguladı. Kirli havaya maruz kalma süresinin uzaması durumunda akciğer kanseri olma riskinin arttığını bildiren Dr. Akbaş, "Hava kirliliği, çocuklarda ise gelişme geriliğine, kemik iliğinin olumsuz etkilenmesine, yani kan ve kan elemanlarının yapılmasında bir bozukluğa gitmesine neden olabilir" dedi. Akbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hava kirliliğine maruz kalan çocukta, akciğer ya da başka enfeksiyonlar görülüyor, bu da gelişim geriliğini beraberinde getiriyor. Ayrıca kemik iliğiyle ilgili önemli bir sorun olan lösemiye neden olabiliyor. Ayrıca kalp hastaları ve ameliyatlı ameliyatsız tüm hastalar için de hava kirliliği risk oluşturuyor. Zaten sigara içen bir toplumda bütün bunların üzerine bu kirliliğin oldukça ağır etkileri var. Kalp hastalarının kirli havaya maruz kalmamaları lazım, çünkü hastaların vücudunda dolaşan oksijen
miktarı azaldıkça onların hastalıklarının bulguları da ağırlaşıyor. Kandaki oksijen oranının azalması kalbin beslendiği damarlarda olumsuz etki yapıyor."
Hava kirliliğinin tek nedeninin ısınma için kullanılan yakıtlar olmadığını, özellikle motorlu taşıtların ortaya çıkardığı gazların daha kötü bir etki bıraktığını ifade eden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Akbaş, "Bir otomobil veya bir otobüsün bir saatte ortama bıraktığı zehirli gazların belki de onda birini kalorifer yakıtları bırakıyor" dedi.