Havada denetimler artıyor

ANKARA (İHA) - Dünyada uçakların son yıllarda terörist eylemlerde kullanılması ve artan uçak kazaları hava denetimlerini artırdı. "Havada bizden habersiz kuş uçmayacak" diyen Türk Sivil Havacılık (SHGM) Genel Müdürlüğü denetimlerini Avrupa standartlarına çıkardı.

ABD'de 11 Eylül'de Dünya Ticaret Merkezi'ne uçaklarla yapılan terörist eylemlerin ardından artan uçak kaçırmalar ve kazalar gözleri havaya çevirdi. "Havada ne oluyor?' sorularının gündeme gelmesi üzerine Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü uçuş emniyeti ve güvenliği sağlamak için denetimlerde büyük bir atak yaptı. Türk sivil havacılık sektörünü denetlemekle görevli SHGM, havayolu şirketlerinin uçuş güvenliğinin sağlanması için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. SHGM'nin denetimleri ve çalışmaları sonucunda 20 havaalanı işletme ruhsatı, 15 havaalanı da sertifikayı almaya hak kazandı.

Reklam
Reklam

SHGM yetkilileri, sektörde yaklaşık 100 bin kişinin istihdam edildiğine işaret ederek, "Uçuş emniyeti ve güvenliği konusunda yapılan denetimler başarılı bir şekilde sürdürülmektedir" dedi. Ülkemizde sivil havacılık sektöründe hizmet veren şirket sayısının 20'ye yükseldiğini hatırlatan SHGM yetkilileri, yapılan denetimler sonucunda uçuş güvenliğini riske sokan durumlarda şirketleri uyarılıyor ve uçuş ruhsatlarını askıya alıyor.

Türk tesciline kayıtlı faal durumda uçan hava araçlarının tümüne yılda bir kez teknik denetim yapıldığını belirten SHGM yetkilileri şu hususların altını çizdiler:
"SHY/JAR 145 standartlarında, gerekli bakımlar yapıldığı takdirde Sivil Havacılık Otoritemizce Uçuşa Elverişlilik Sertifikası düzenlenmektedir. Avrupa'da sadece birkaç ülkede yıllık uçuşa elverişlilik denetimi gerçekleştirilmektedir. Türkiye'de hava aracı bakımı yapan kuruluşlarımızın Avrupa standartlarını yakalamış olması sivil havacılık sektörümüz açısından önemli bir gelişmedir. Bu kuruluşlarımız, Amerikan Havacılık Otoritesi (FAA) tarafından da yetkilendirilerek FAR-145 yetkisi aldılar. Ülkemize sefer yapan yabancı hava araçları dahi bu kuruluşlara sürekli olarak bakım yaptırmaktalar. Ulusal mevzuatlarımıza göre SMH/JAR-145 zorunluluğu vardır. Bu durum Türkiye'deki sivil havacılık sektörüne daha fazla itibar kazandırmıştır."

Reklam
Reklam

Bünyelerinde SAFA eğitimli SAFA denetçi sayısının 26'a yükseldiğine işaret eden yetkililer denetçi eğitimlerine büyük önem verdiklerini belirtti. 2006 yılı içerisinde ilk kez aynı anda SAFA/SANA denetimi yapıldığına işaret eden SHGM yetkilileri, ayrıca uçuş okullarından mezun olan pilotlara 'Uluslar arası Lisans' düzenlendiğini kaydetti.

SHGM yetkilileri, 2006 yılılında SAFA denetimlerinde Türkiye'nin birçok Avrupa Birliği ülkesinden daha iyi durumda olduğunu belirterek, Moldova'nın 2, Portekiz'in 3, Macaristan ve Slovenya'nın 7, Danimarka 25, Finlandiya 53, Hırvatistan 46, İrlanda 39, Estonya 14 Belçika 53 denetim yaparken Türkiye'nin 88 denetim yaptığını bildirdi. Yetkililer Türkiye'nin 2007 yılında SAFA denetim hedefinin Hollanda, İtalya, İsviçre, Almanya 489 ve Fransa'nın seviyesine ulaştırmak olduğunu belirtti.