Havada hastaya tıbbi müdahale tartışması

Havacılık Tıbbı Derneği Başkanı olan Psikiyatr Uzman Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç, havayolu şirketlerinin doktorları motive edecek önlemler alması gerektiğini belirtti.

Havacılık Tıbbı Derneği Başkanı olan Psikiyatr Uzman Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç, havayolu şirketlerinin doktorları motive edecek önlemler alması gerektiğini belirterek, “Doktorlara bilet ücretinde indirim, business class ağırlaması, pas bilet, CIP ayrıcalığı gibi motivasyonlar sağlanabilir” önerilerinde bulundu.

Uçak yolculuğunda hastalanan yolculara tıbbi yardım vermenin ciddi bir ihtiyaç olduğunu belirten Prof. Dr. Çetingüç, istatistiklerin uçakta hekimlerin yarıdan çoğunun çağrılara yanıt vermediğini gösterdiğini söyledi.

Reklam
Reklam

'MOTİVE EDİCİ BİR ŞEY OLSA'

Doktorların branş dışında bir kişiye destek olurken yanlış yapma ihtimali karşısında mahkemelik olmaktan çekindiğini ifade eden Çetingüç, “İkincisi, müdahale 10 dakikada bitmiyor. Hastaya bir şey olursa ineceği meydanda bu sefer ifade veriyorsun ve hukuki süreçle uğraşıyorsun. Üçüncüsü, kıtalararası uçuş yapıyorsun, okyanus üzerinde bir hastalık söz konusu, uçak başka meydana yönlendirildi, doktor olarak sen de onunla iniyorsun. Motive edici bir şey olsa doktorumuz da mutlu olur. Ama anlaşılan o ki böyle inceliklere gerek görülmüyor” dedi.

‘ÖNCE SAYGINLIK İSTİYORUZ’

THY’nin 4 yıl önce doktor yolcular için başlattığı Smiling Doctors programını da eleştiren Çetingüç, “Bir defalığına 5 bin mil puanı vaat edilmişti. Böylesine zor koşullarda hekimlerden talep edilen kalifiye hizmetin karşılığı bu kadar ucuz olmamalıydı. American Airlines uçuşta kötüleşen bir hastaya müdahale eden hekime 80 bin; Alaska Airlines 20 bin mil puanı hediye ediyor” diye konuştu.

Türk Tabipleri Birliği Yüksek Onur Kurulu Üyesi Dr. Ali Çerkezoğlu ise hekimin her koşul ve ortamda hekimlik bilgisini insan yararına kullanmasının görevi olduğunu ve hiçbir gerekçenin bunun önüne geçemeyeceğini kaydederek, şunları ifade etti:

Reklam
Reklam

“Doktorlar sırf görevinin gereğini yerine getirdiği için mağdur duruma düşürülüyor. Zaman zaman hekimler haksız yere suçlu duruma düşürülüyor. Bunun sonucu olarak da hekimler de ‘çekinik, defansif tıp tavrını’ uyguluyor.” Çerkezoğlu, “Hekimlerin uçakta yapacağı tıbbi müdahale için para almasını değil saygınlık görmesini istiyoruz” dedi. Konuyla ilgili Türk Hava Yolları ise herhangi bir açıklama yapmadı. (Habertürk)

Anahtar Kelimeler: