Havai Açıklarında Balinaların Yunusları Sırtlarında Taşıdıkları Görüldü

Havai'nin kıyı şeridi boyunca şişe burunlu yunuslar ile kambur balinaların arasında özel bir bağ oluştu.

Yunusların ve balinaların zeki ve oyuncu canlılar oldukları uzun süredir biliniyor. Yunuslar insanlarla sık sık oyuncu davranışlarıyla iletişime geçiyorlar bunu diğer türlerle de yapıyorlar.

Ancak görünen o ki, Havai'nin kıyı şeridi boyunca şişe burunlu yunuslar ile kambur balinalar arasında da özel bir bağ oluştu.

Aralarındaki dostluğu gösteren ilk fotoğraf Lori Mazzuca tarafından çekilip Facebook'ta The Whale and Dolphin People Project sayfasında paylaşıldı. Mezzuca, yukarıdaki fotoğraftaki yunusu ve balinayı birbirleriyle oynarken gördüğünü ve yunusun balinanın kafasındaki kamburda balina yüzerken ne kadar süre dengede kalabileceğini deniyormuş gibi gözüktüğünü belirtiyor: "Güçlü bir yüzücü olan yunus sonunda balinanın sırtından kaysa da dönüş yapıp bir daha denemek için tekrar balinanın sırtına çıkıyordu."

Reklam
Reklam

Fotoğrafçı ve su biyologu Mazzuca, bu iki tür arasındaki davranışları inceleyen bir çalışmada da yer aldı ve yunusların sosyal olmasını ve balinaların oyuncu olmasının bu ikisi arasındaki etkileşimin en makul açıklaması olduğu sonucuna vardı.

Bu su memelilerinin, Havai adalarında güneş altında eğlenirken görülen yeni fotoğrafları bu sahnenin kurmaca olmadığını da kanıtlıyor.

Amerikan Ulusal Tarih Müzesi de Havai adası turuyla ve burada çekilen fotoğraflarla oluşturduğu aşağıdaki videoyu yayınladı.