Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Kızılot Belediye Başkanı Mustafa Keçer, havai fişek atımının canlılar üzerinde kalıcı korku oluşturduğunu söyledi. Caretta caretta türü deniz kaplumbağalarının üreme alanlarında havai fişek atımının çok tehlikeli olduğunu belirten Keçer, yumurtadan çıkan yavruların havai fişek atıldığında korkudan denize ulaşamadıklarını kaydetti.
Beldeleri Kızılot'un Akdeniz ülkeleri çanağında dünyanın en nadir deniz kaplumbağası üreme alanlarında biri olduğunu belirten Keçer, bölgelerinde caretta carettaların rahatsız olmaması için turistik eğlence mekânlarından havai fişek atımını yasakladıklarını ifade etti.
Beldelerinde 9 kilometrelik sahil şeridinde 545 deniz kaplumbağası üreme alanı olduğunun altını çizen Keçer, her yuvada ise ortalama 50 ile 55 yumurtanın bulunduğunu kaydetti.
Keçer, "Havai fişek atımı canlılarda kalıcı korkulara neden oluyor. Yaptığımız araştırmaya göre 40'ın üzerinde canlıya zararı var. Havai fişek atıldığında kuşlar korkudan ani bir şekilde uçuş yapıyor. Havai fişek atımı yumurtadan çıkan deniz kaplumbağa yavrularını çok korkutuyor. Yavrular, korkudan yanlış istikamete giderek denize ulaşamayarak ölebiliyor. Havai fişek canlılar yanı sıra tarihi eserlere de büyük zarar veriyor. 110 milyon yıldır dünyada var olan deniz kaplumbağalarını havai fişek atarak korkutmaya hiç kimsenin hakkı yok. Dünyamızın en eski varlıklarını kendi eğlencemiz için korkutmayalım." diye konuştu.
Keçer, Kızılot'ta her yıl Hacette Üniversitesi Biyoloji bölümü, Kızılot Belediyesi ve Özel Çevre Koruma(ÖÇK) birlikte düzenli deniz kaplumbağası üreme alanlarını sayarak kafeslerle koruma altına aldıklarını kaydetti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz