Sıcakların iyice artmasıyla birlikte gıda zehirlenmelerinde de artış görülüyor. İnsan sağlığını tehdit eden, hatta ölüme bile götüren gıda zehirlenmeleri büyük iş gücü ve sağlık giderlerine de sebep oluyor. Uzmanlar, hijyen, saklama koşulları ve doğru tüketimle gıda zehirlenmelerinin önüne geçilebileceğini kaydediyor.
Sakarya Tabip Odası Başkanı Dursun Bostancı, özellikle yaz aylarında gıdaların saklama, hijyen ve üretilme koşullarına her zamankinden daha azla önem gösterilmesi gerektiğini belirtiyor. Bostancı, sıcak günlerle birlikte gıda zehirlenme vakalarına sıkça rastlandığını ifade ederek özellikle et, süt ve deniz ürünlerinin sıcakta çabuk bozulduğuna dikkat çekiyor.
Gıda zehirlenmesinin halsizlik, baş ağrısı, kusma, karın ağırsı ve ishal şikayetleriyle kendini gösterdiğini vurgulayan Bostancı, ileri gıda zehirlenmelerinin ölüme bile yol açabileceğinin altını çizdi. En hızlı bozulan gıdaların, başında tavuk eti ve süt ürünleri geldiğini dile getiren Bostancı, şu uyarılarda bulundu:
“Beyaz et, yumurta ve çiğ süttü görülen salmonella bakterileri zehirlenmelere yol açıyor. Bu sebeple sıcak günlerde tavuk soğutucudan çıkarılır çıkarılmaz pişirilmeli ve en kısa sürede tüketilmeli. Yaz aylarında en çok tavuktan kaynaklanan zehirlenmelere rastlıyoruz. Özellikle düğün, sünnet gibi cemiyetlerde uygun saklama koşullarına riayet edilmeyen tavuk etinden kaynaklanan zehirlenmelere sıkça rastlıyoruz. Ayrıca, içinde domates bulunan gıdalarla çabuk bozulabiliyor.”
Karın ağrısı, ishal gibi şikayetlerin, birkaç saat içinde geçmediği taktirde mutlaka bir sağlık kuruluşuna gidilmesini öneren Bostancı, şu bilgileri verdi: “Hafif gıda zehirlenmeleri bir tedaviye ihtiyaç duyulmaksızın kendiliğinden geçebilir. Ancak ileri düzeyde gıda zehirlenmeleri tedavi edilmediği taktirde ölümcül sonuçlar doğurabilir ya da organ kayıplarına neden olabilir. Bazı tipte bakterilerle gelişen zehirlenmeler yaklaşık 1-2 hafta sonra bile kanda birtakım anormalliklerin ve böbrek yetmezliğinin oluşturduğu bir tablo ortaya çıkarabilir. Zehirlenme, bu sebeple önemsenmeli, ayran, toprakla karıştırılmış su gibi geleneksel tedaviler yerine mutlaka bir uzman hekime başvurulmalıdır.”
ZEHİRLENMEDEN KORUNMAK İÇİN ÖNERİLER
-Gıdaları azar azar alın ve ve tazeyken, bekletmeden tüketin.
-Bekletilecek gıdaları alır almaz buzdolabına yerleştirin.
-Sebze ve meyveleri çok iyi yıkayın. Gerekirse sirkeli suda bekletin.
-Pişirdikten sonra soğuyan yemeği tüketmek istediğinizde birkaç dakika kaynatın, bu, zararlı mikroorganizmaların yok olmasını sağlar.
-Buzdolabı ısısını 2-4 derece arasında ayarlayın.
-Tavuk, balık ve süt ürünlerinin çok hızlı bozulduğunu unutmayın.
-Güneş altında tutulan ürünleri almayın.
-Konserve gıdalara dikkat edin. Konservenin kapağı dışarıya doğru bombe yapmışsa, bu, bakterilerin üreyip gaz yaptığını gösterir.
-Pişmiş ürünlerle pişmemişleri dolaba ayrı yerleştirin.
-Toplu yemeklerde tek kullanımlık tabak, çatal, bıçak gibi ürünler kullanın.
-Tadını beğenmediğiniz, bozulma hissi veren yemekleri hatır için bile olsa tüketmeyin, cemiyet sahibini uyarın.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz