Havalar ısındı, gıda zehirlenmesine dikkat

Sıcakların başlamasıyla gıda zehirlenmelerinde artış olduğu, zehirlenme riskine karşı gıda maddesi satın alırken bazı şartlara uyulması gerektiği belirtildi.

Gıda ve Çevre Kontrol Şube Müdürü Dr. Yusuf Ziya Leventoğlu, sıcak havada hızla üreyen bakterilerin ve açıkta satılan gıda maddelerinin gıda zehirlenmesine yol açtığını ifade ederek, vatandaşları ikaz etti.

Besinlerde ambalajlama ve saklama şartlarının önemli olduğunu belirten Leventoğlu, orjinal ambalajı olmayan, belli ısıda satışa sunulması gerektiği halde açıkta ve sıcakta satılan gıdalarda mikropların kolayca üreyebildiğini kaydederek, "Sıcak havada açıkta bekletilen gıdalar kısa sürede bozulur. Süt, mikropların hızla üremesi için en ideal ortam. Vatandaşlar, pastörize ve ambalajlı olmayan sütler ile açıkta satılan peynir, lor ve tereyağlarını kesinlikle tüketmemeli. Ayrıca tavuk eti, derisiyle tüketime sunulan bir gıda maddesi. Kümesteki dışkı, bit, pire, kene gibi konakçılarla bir çok mikrobun tehdidi altında olan tavuk derisinde, mikroorganizmalar hızla çoğalıp, ölüme sebebiyet verebilecek şekilde zehirlenmeye yol açabilir. Bu yüzden öncelikle etiketli, üretim yeri, son kullanım tarihi belli olan ve uygun soğutucularda saklanan tavuk ürünleri tercih edilmeli. Ayrıca açıkta satılan, etiketi, markası, üreticisi, imal ve son kullanım tarihleri belli olmayan gıda maddeleri tüketilmemeli" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Leventoğlu, oda sıcaklığında 4-6 saat kalan yiyeceklerin kesinlikle yenilmemesini tavsiye ederken, sebze ve meyvelerin temiz su ile yıkanması gerektiğinin altını çizdi. Gıda zehirlenmelerinin karın ağrısı ve kusma ile ortaya çıktığını ifade eden Leventoğlu, zehirlenmenin alınan bekterinin türüne bağlı olarak bozuk gıdanın yenilmesinden yarım saat ya da 2 gün sonra başlayabileceğini de sözlerine ekledi.