Havaların erken soğuması soba üreticilerini umutlandırdı

Doğalgaz tüketiminin yaygınlaşmasıyla zor günler geçiren sobacıların yüzünü, erken gelen kış güldürdü. Soba üreticileri, havaların...

Doğalgaz tüketiminin yaygınlaşmasıyla zor günler geçiren sobacıların yüzünü, erken gelen kış güldürdü. Soba üreticileri, havaların erken soğumasıyla başlayan satışlara yetişmeye çalışıyor. Üreticiler, doğalgaza yapılan zammın da ilerleyen aylarda soba satışlarını artırmasını bekliyor.
Bursalı soba üreticisi Serkan Şeremet, kış şartlarının erken oluşmasıyla soba satışlarının hareketlendiğini söyledi. Rekor Soba sahibi Şeremet, son birkaç gün içinde insanların büyük telaş yaşadığını belirterek, şunları dile getirdi:

Reklam
Reklam

HAREKETLİLİK ÇOK KUVVETLİ BAŞLADI
“Bizim hazırlığımız birinci ayda başlıyor. 8. ayda sobalar toplanacak duruma geliyor ve satış başlıyor. Bizde hiç boşluk yok. Son günlerde insanlarda biraz telaş oluştu ama bence kimse telaş yapmasın, havalar açıyor, daha erken. Satışlarımız şu an güzel. Hareketlilik çok kuvvetli başladı. Geçmişe göre soba satışlarında düşüş var gibi görünüyor ama nüfus da artıyor. Hemen hemen aynı gidiyor. 5 sene öncesine göre çok bir değişiklik yok. Köyler kullanıyor, ilçeler kullanıyor.”

SOBA FİYATLARI ARTTI
Doğalgaz fiyatlarının artmasının, soba fiyatlarına yansımasının mutlaka olacağını vurgulayan Şeremet, doğalgaza her yıl 9. ayda zam yapıldığını ve insanların da buna göre hareket ettiğini kaydetti. Sobaların geçen senelere göre biraz zamlandığını dile getiren Şeremet, “Maden borsasındaki yükselmeden dolayı metalde kuvvetli bir zam oldu. Geçen seneye göre yüzde 20, yüzde 30 civarında fark var. Şu an sobalar 150 TL ile 450 TL arasında satılıyor.”

EN ÇOK SATIŞ EGE VE AKDENİZ’E YAPILIYOR
Şeremet, Türkiye’de en çok soba satışının ise sanıldığı gibi doğu ve güneydoğu Anadolu’ya yapılmadığını, en fazla satışın Ege ve Akdeniz bölgelerine gerçekleştirildiğini ifade etti.
Tenekeciler Sobacılar Sıhhi Tesisatçılar ve Isıtıcılar Odası Başkanı Bedri Gülşen ise havaların erken soğumasının kendilerine yansımasının zamanla ortaya çıkacağını vurguladı. Soğukların bastırmasıyla ihtiyacı olanların soba almaya başladığını anlatan Gülşen, şu bilgileri verdi:

Reklam
Reklam

"SATIŞLARIMIZ 5 YIL ÖNCESİNE GÖRE AYNI"
“Doğalgaza zam yapıldı ama onun bize katkısı olur mu bilmiyoruz. Şu an bir şey söylemek çok zor. Her şeyi zaman gösterecek. Olursa iyi olur ama bu vatandaşın tercihidir. Ne şekilde bütçesini ayarlayabiliyorsa o şekilde ısınacak. 5 yıl öncesine göre satışlarda artma diye bir şey yok. İmalatçı zor durumda açıkçası. Girdi maliyetleri her gün artıyor ama bunu satışa yansıtamıyoruz. Bunu yansıtmamız mümkün değil. O açıdan imalatçı her geçen gün kan kaybediyor.”
Son yıllarda sobacılık mesleğini bırakanlar olduğuna da dikkat çeken Gülşen, metal fiyatlarındaki artış nedeniyle girdi maliyetlerinin iyice arttığını kaydetti. Gülşen, artan maliyete rağmen bunları soba fiyatlarına yansıtamadıklarını sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz