Havalimanında bakıma alınan pist açılıyor

İSTANBUL (İHA) - Atatürk Havalimanı'nın 30 yıldan bu yana bakıma alınmadığı için "artık yama tutmayan" 1.8-3.6 diye adlandırılan ana pisti, son teknoloji kullanılarak tamamen yenilendi. 18 milyon YTL'ye yenilenen pist için, yaklaşık 20 bin metreküp 'yüksek mukavementli pist betonu' kullanıldı. Bakım sırasında ayrıca dört adet hızlı taksiyolu yapıldı, elektrik sistemleri ile banketlerin asfaltları yenilendi.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) tarafından 25 Şubat 2006 Tarihinde uçuşa kapatılarak ERS Firması'na ihale edilen 3 bin metre uzunluğunda ve 45 metre genişliğindeki ana pist, gerçekleştirilen ana bakım sonrasında adeta sıfırlandı. Bakım çalışması sırasında, Atatürk Havalimanı'nın uçak trafiği, paralel pist ile, 2 bin 400 metre uzunluğundaki 06-24 pistinden gerçekleştirildi. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Atatürk Havalimanı Başmüdürü İrfan Balta'dan alınan bilgiye göre, 30 yıldır lokal çalışmalarla Atatürk Havalimanı'nın yükünü çeken ana pist, son teknoloji kullanılarak, baştan sona yenilendi. Dört ay süreyle uçuşlara kapatılan ana pistin çatlayan zemini, beton kesme makineleriyle 5'er santimetre derinliğinde kaldırıldı. Boydan boya 8 kez gidip gelerek, kesilen üstteki beton blok, 45 santim inceltildi ve ardından yaklaşık 20 bin metreküp tutan yüksek mukavementli özel pist betonu ile dolduruldu. Bloklar arasındaki ek yerleri özel derz dolgularla dolduruldu.
Bakım çalışmaları sırasında ayrıca, paralel iki pist arasındaki hızlı taksi yolu denen dört adet yol yapıldı, pistin iki yanındaki toplam 6 bin metre uzunluğunda banketler yenilenerek, asfaltla kaplandı. Pistin elektrik sistemleri de tamamen yenilendi.

Reklam
Reklam

Ana pistin bakımını öngörülen zamanda bitirmenin sevinç ve mutluluğunu yaşadıklarını belirten İrfan Balta, "Atatürk Havalimanı'nın yükünü çeken emektar pistimiz, artık yama tutmaz hale gelmişti. Özellikle uçakların piste ilk temas ettikleri noktalarda basınç yüzünden önemli çatlaklar oluşuyor, bunları bir takım kimyasal maddelerle kapatmak gibi geçici çözümlerle uçuş trafiğini sağlamaya gayret ediyorduk. Ancak, özellikle kışın kar ve yağmur suyunun da etkisiyle yamalar kısa sürede bozuluyor ve adeta mühendislerimiz, işçilerimiz kışın soğuk gecelerini apron rüzgarı altında geçiriyordu" dedi. Balta, gerçekleştirilen bakımın son sistem olduğunu ve artık bu pistin uzun yıllar bir sorun yaşamayacağını bildirdi.