Havan Mermisiyle Yaralanan Suriyelinin Sırtındaki Delik Doku Nakliyle Kapatıldı

Suriye’nin İdlip şehrinde evine isabet eden havan mermisi nedeniyle omurgası parçalanan Suriyeli hasta pratikte ender...

Suriye’nin İdlip şehrinde evine isabet eden havan mermisi nedeniyle omurgası parçalanan Suriyeli hasta pratikte ender uygulanan tedavi yöntemi ile hayat tutundu. Parçalanan omurgası vidalarla tutturulan hastanın sırtında oluşan delik karnından alınan deri dokusu bağırsaklarından içeri geçirilmek sureti ile sırtına dikildi.

Özel Antakya Akademi Hastanesi Plastik Rekonstrüksiyon ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Duymaz, 19 yaşındaki Suriyeli hasta Arife Hacımusa'nın omurga kırığı sonrasında sırtında oluşan doku kaybının önüne geçebilmek için doku nakli gerçekleştirdi. Uygulanan tekniğin dünyada plastik cerrahlar tarafından nadir olarak kullanıldığını söyleyen Op. Dr. Ahmet Duymaz "Hastanın muayenesinde sırt bölgesinde yaklaşık 15x10 cm'lik doku kaybı, omurga kemikleri ve omurgadaki stabilizasyon enstrümanlarının açıkta olduğu görüldü. Hastanın etraf dokularının sağlıklı doku nakli için uygun olmaması üzerine karın dokusundan bir transfer planlandı. Kaldırılan kas ve cilt dokusu karın içerisinden oluşturulan bir tünel yardımıyla sırtına transferi gerçekleştirildi." dedi.

Reklam
Reklam

Suriyeli Hasta Arife Hacımusa'ya uygulanan yöntemin plastik cerrahi alanın sıra dışı operasyonlar arasında yer aldığını söyleyen Op. Dr. Ahmet Duymaz sırt bölgesi doku kayıplarının onarımlarının plastik cerrahlar için en zor onarılarak alanlardan biri olduğunu kaydetti. Duymaz "Operasyon sırasında doku batın (karın boşluğu) içinde tünelize edilirken herhangi bir batın içi organ yaralanması gözlemlenmedi. Operasyon yaklaşık 4 saat sürdü. Risklere rağmen herhangi bir komplikasyon tespit edilmedi." diye konuştu.

Suriye'de yaşanan savaşta evine isabet eden havan mermisi nedeniyle omurgası parçalanan ve felç olan Arife Hacımusa ise ameliyatını gerçekleştiren Dr. Duymaz'ın biran olsun elini bırakmıyor. Yaşadığı acıların ardından felç olan ve defalarca ameliyat edilen Hacımusa, sırtında omurgalarına yerleştirilen vidalar nedeniyle oluşan açıklığı kapatan Doktoru Duymaz'a teşekkür ediyor. Hızlı bir iyileşme süreci içerisinde olduğunu kaydeden Hacımusa, uygulanacak fizik tedavi ile yeniden yürüyebilme ümidini taşıdığını söylüyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: