Havlu ve çarşaf ihracatında artış

DENİZLİ (İHA) - Denizli'den bu yılın ilk 5 ayında gerçekleştirilen tekstil ve konfeksiyon ihracatı geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 17 arttı. Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (DETKİB) tarafından yapılan açıklamaya göre, bu yılın ilk 5 aylık döneminde Denizli'den yapılan tekstil ve konfeksiyon ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17 artışla 359 milyon dolar olarak gerçekleştiği kaydedildi. Bu yılın Mayıs ayı içerisinde kayda alınan tekstil ve konfeksiyon ihracat rakamının ise 67 milyon 765 bin dolara ulaştığı, bu rakamın da geçen yılın Mayıs ayına göre yüzde 1 oranında artış anlamına geldiği açıklandı.

Reklam
Reklam

Denizli'den yapılan tekstil ve konfeksiyon ihracatının üç ana kalemini oluşturan mamullerden bornoz-sabahlık ihracatında yüzde 8'lik düşüş gözlenirken, havlu ihracatında yüzde 27.7, çarşaf ve nevresim ihracatında ise yüzde 16.2 artış meydana geldi. Bu üç mamülün toplam ihracat içindeki payının yüzde 67.2 olduğu belirtilen açıklamada, bu yılın ilk 5 ayında en fazla ihracatın Almanya, ABD ve İngiltere'ye yapıldığı kaydedildi. İlk 3 sırada yer alan ülkelerden Almanya'ya yönelik ihracatta yüzde 13, İngiltere'ye yapılan ihracatta da yüzde 24.5'lik artış olduğu, ABD'ye gerçekleştirilen ihracatta ise binde 2'lik düşüş yaşandığı ifade edildi.

2004 yılının ilk 5 ayında AB ülkelerine yapılan ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17 artarak 253 milyon 192 bin dolar olarak gerçekleştiği, bu rakamın toplam ihracatın yüzde 70.5'ini oluşturduğu açıklandı. Denizli'den yapılan tekstil ve konfeksiyon ihracatında en fazla artış yüzde 56.4'lük oranla pamuk ipliğinde görülürken, en fazla düşüş ise yüzde 36'lık oranla bay iç giyiminde yaşandı. Geçen yılın ilk 5 aylık döneminde 305 milyon 922 bin dolarlık tekstil ve konfeksiyon ihracatı gerçekleşmişti.

Reklam
Reklam