Hayal değil "polis"

İstanbul Valisi Muammer Güler, gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin, bir gazetede olayın "azmettiricisi Yasin Hayal'e ait olduğu" iddia edilen fotoğraftaki kişinin, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi'nde görevli polis memuru olduğunu bildirdi.

Vali Güler, yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

"Basında yer alan ve olay yerinde olan Yasin Hayal'e çok benzeyen kişinin fotoğrafını ben de gördüm. Hrant Dink'in hayatını kaybetmesinden sonra olayın azmettiricisi sıfatıyla, Yasin Hayal, Trabzon'dan İstanbul'a getirilmiş ve tutuklanmıştır.

Reklam
Reklam

Gazetelerdeki görüntüde yer alan ve Yasin Hayal olduğu iddia edilen kişi, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube'de görevli bir polis memurudur. Maalesef bu konuda bir bilgi kirlenmesi vardır."

"BASINDAKİ HABERLERİN BÜYÜK BÖLÜMÜ DOĞRU DEĞİL"

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, Hrant Dink cinayeti ile ilgili olarak, "Soruşturmayla ilgili olarak basında yer alan haberlerin kaynağı, polis ve cumhuriyet savcılığı olmayıp, büyük bölümünün doğru olmadığı görülmektedir" dedi.

Engin, bazı kişilerin olayla ilgili bilgi ve görgülerine ilişkin basında beyanlarının çıktığını hatırlatarak, "Bu kişilerin basında yer alan beyanlarının, soruşturma mercilerindeki beyanlarından farklı olduğu, bir bölümünün de soruşturma mercilerinde bulunan belge ve delilleri teyit etmediği anlaşılmıştır" dedi.

Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde basın toplantısı düzenleyen Engin, Hrant Dink'in öldürülmesi ile ilgili olarak yapılan soruşturma kapsamında, bu aşamaya kadar tespit edilen olayın şüphelileri ve tanıklarının dinlenildiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Engin, olay mahallinden elde edilen tüm görüntülerin incelendiğini, ayrıca soruşturma birimlerine intikal eden tüm belge ve bilgilerin değerlendirildiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bu safhada gözaltına alınan 26 kişiden 8'i şüpheli olarak tutuklanmıştır. Ancak, bizzat basın mensuplarımızın da eleştirdiği üzere, olay tarihinden bugüne kadar yazılı ve görsel basında yer alan haberler, çok ciddi boyutta karışıklığa ve bilgi kirliliğine sebebiyet vermekte ve kamuoyu yanlış bilgilendirilmektedir. Soruşturma ile ilgili olarak basında yer alan haberlerin kaynağı, polis ve cumhuriyet savcılığı olmayıp, büyük bölümünün de doğru olmadığı görülmektedir."

Yanlış ve karışık bilgilerin, kamuoyunda yanlış beklentilere de yol açabileceğini dile getiren Aykut Cengiz Engin, bunun, yargının ileride vereceği kararları da tartışılır hale getirebileceği endişesini taşıdıklarını söyledi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, bazı basın yayın organlarında, "olay yerindeki güvenlik kameraları tarafından tespit edilen bazı görüntülerin polis tarafından savcılardan saklandığına dair iddialar da bulunduğunu" hatırlatarak, soruşturmayı yürüten savcılardan aldığı bilgiye göre, böyle bir durumun söz konusu olmadığının, tam aksine emniyet müdürlüğünün ilgili birimleri ile savcıların büyük bir dikkat ve uyum içerisinde çalıştıklarının tespit edildiğini bildirdi.

Reklam
Reklam