"Hayata Devam Türkiye" Projesi

Arama Kurtarma Derneği (AKUT) üyeleri, "Hayata Devam Türkiye" Projesi kapsamında kurulan deprem simülatörü ile öğrencilere ve vatandaşlara, depremde yapılması gerekenler

Arama Kurtarma Derneği (AKUT) üyeleri, "Hayata Devam Türkiye" Projesi kapsamında kurulan deprem simülatörü ile öğrencilere ve vatandaşlara, depremde yapılması gerekenler konusunda uygulamalı eğitim verdi.

AKUT ve AK Sigorta işbirliğiyle başlatılan projeyle oluşturulan afet eğitim tırı Kırşehir'e geldi.

Kent merkezindeki Anıt Meydanı'nda düzenlenen etkinlikte, Vali Özdemir Çakacak ve öğrenciler ile aileleri simülatörde 7.4 büyüklüğünde deprem deneyimi yaşadı. 45 saniye süren deprem sırasında eşyaların sabitlendiği güvenli oda ile sabitlenmemiş eşyaların bulunduğu güvensiz oda arasındaki fark, uygulamalı gösterildi.

Reklam
Reklam

Çakacak, deprem tırı ziyareti sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, insanların deprem sırasında dikkatli davranması gerektiğini vurgulayarak, evlerin sağlamlığı ve eşyaların duvarlara sabitlenmesinin depremlerde can kaybını önleyebildiğini söyledi.

İl Afet Müdürü Metin Alpaslan da deprem anında insanların başlarına neler geldiğini gösterikleri için AKUT yetkililerine teşekkür etti.

Proje koordinatörü Burçak Seyis ise 2010 yılından bu yana deprem tırı ile bu eğitimleri verdiklerini ifade ederek, her yıl 2 ay süre ile Türkiye'nin değişik il ve ilçelerine giderek deprem bilincinin gelişmesine yardımcı olduklarını kaydetti.

Deprem tırının Türkiye'nin ilk üç boyutlu simülasyon aracı olduğunu dile getiren Seyis, şöyle devam etti:

"Simülasyon tırında, 7.4 büyüklüğündeki 1999 Marmara depremi yaşatılıyor. Deprem sırasında yıkılan binalardaki kolonların sesleri kaydedilmiş durumda. Sarsıntıyla birlikte bu ses de verildiğinde gerçek bir deprem hissi veriyor. Öğrencilerin teorik bilgilerin yanında bu anı yaşamaları da deprem bilincinin gelişmesine yardımcı oluyor. Deprem anında nasıl davranılması gerektiği öğretiliyor."

Reklam
Reklam

Muhabir: Abdullah Yıldız

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: