'Hayata Dönüş' davasında yargılanan mahpuslar için beraat talebi

'Hayata Dönüş' operasyonuna ilişkin davada savcı mütalaasını açıkladı.

2000 yılı aralık ayında, F Tipi koğuşlara karşı siyasi tutuklu ve hükümlüler tarafından çok sayıda düzenlenen açlık grevi ve ölümü orucu eylemlerini bitirmek gerekçesiyle düzenlenen 'Hayata Dönüş' operasyonuna ilişkin davada savcı mütalaasını açıkladı.

Ümraniye Cezaevi'ndeki ölüm orucu eylemlerine son vermek gerekçesiyle 2000 yılının Aralık ayında başlatılan ve biri asker 4 kişinin ölümü, birçok kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan 'Hayata Dönüş operasyonu' davasında savcı mütalaasını verdi.

ZAMAN AŞIMI NEDENİYLE DAVANIN DÜŞMESİ TALEP EDİLDİ

Reklam
Reklam

Anadolu Adalet Sarayı 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ve o dönem Ümraniye Cezaevi'nde kalan 399 mahkûmun, 'isyan, patlayıcı madde bulundurma ve öldürme' gibi suçlardan sanık olarak yargılandığı duruşmada Cumhuriyet Savcısı mütalaasını verdi. 71 sanık hakkında yakalama emirlerinin infaz edilemediği ve savunmalarının alınamadığı gerekçesiyle dosyasının ayırılmasını isteyen savcı; 31 sanık hakkında yargılama aşamasında yaşamını yitirdiği gerekçesiyle davanın düşürülmesini, 297 sanık hakkında da 'cezaevi idaresine silahlı ayaklanma', '6136 sayılı yasaya muhalefet', 'patlayıcı madde bulundurmak' ve 'kasten yaralama' suçlarından dava zaman aşımı sürelerinin dolduğu gerekçesiyle davanın düşürülmesini talep etti.

'ADAM ÖLDÜRME' SUÇUNDAN TÜM SANIKLAR İÇİN BERAAT

Tüm sanıklar yönünden 'adam öldürme' ve bu suça iştirakten de cezalandırılmaları istemiyle dava açıldığını belirten savcı, sanıkların atılı suçları işlediklerine dair delil bulunmadığı gerekçesiyle tüm sanıkların beraatine karar verilmesini istedi.

Reklam
Reklam

32 KİŞİ CAN VERMİŞTİ

Türkiye 'nin çeşitli noktalarındaki 20'yi aşkın cezaevinde yüzlerce tutuklu ve hükümlünün sürdürdüğü açlık grevi ve ölüm oruçlarını sona erdirmek gerekçesiyle 19 Aralık 2000'de başlayan operasyonlarda 30'u tutuklu, 2'si asker 32 kişi hayatını kaybetmişti.