Hayata dönüş operasyonu davası 12 Aralık'a ertelendi

Hayata dönüş operasyonu davasının 3. duruşması, Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Davaya 39 tutuksuz...

Hayata dönüş operasyonu davasının 3. duruşması, Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Davaya 39 tutuksuz sanıktan hiçbiri katılmazken mahkeme bir sonraki duruşmayı 12 Aralık’a erteledi.
Hayata dönüş operasyonlarının yapıldığı ve 12 tutuklu ve hükümlünün hayatını kaybettiği Bayrampaşa Cezaevi'ndeki olaylarla ilgili 39 er hakkında açılan davaya Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Davanın 3. duruşmasına 39 tutuksuz sanıktan hiçbiri katılmadı. Duruşmaya şikayetçi sıfatıyla Sakine Demir ve Hayriye Tavuk ile taraf avukatları katıldı.
Duruşmada şikayetçi sıfatıyla dinlenen Sakine Demir, o dönemde hükümlü olduğunu ve olay günü, Bayrampaşa Cezaevi'nde C2 koğuşunda bulunduğunu söyledi. Sabah saat 05.00'de silah sesleriyle uyandığını anlatan Demir, "Resmen taranıyorduk. Koğuşlara gaz bombası atıldığı için göz gözü görmüyordu. İçeride nefes almakta güçlük çekiyorduk. Tavandan açılan deliklerden gaz bombaları atılıyordu. Koğuş yanmaya başladı. C1 koğuşundan çığlıklar yükseliyordu. Herkes havalandırmaya çıktı. Bazı arkadaşlarımız feci şekilde yanmıştı, etleri sarkıyordu. Biz yanan arkadaşlarımızın üzerine su dökerek acılarını hafifletmeye çalışıyorduk. Altı arkadaşımız içeriden çıkarılamadı. Ben o cezaevinde tam 7 yıl kaldım. Yanan kadınları çok iyi tanıyordum." diye konuştu.

Reklam
Reklam

MAHKEME OPERASYON GÖRÜNTÜLERİ İNCELEYECEK
Mahkeme, 19 Aralık 2000 tarihinde Bayrampaşa Cezaevi'nde düzenlenen operasyon ile ilgili kayıtlar var ise bir suretinin gönderilmesi için FOX TV ve Show TV'ye yazı yazılmasına karar verdi. Operasyonun bütün safhalarının yer aldığı video ve kamera kayıtlarının İstanbul İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü ve Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığından istenmesini hükmetti.

MAHKEME HEYETİ TALEPLERİMİZİ KABUL ETTİ
Duruşma sonrasında basın açıklaması yapan avukat Oya Aslan, mahkeme heyetinin taleplerini kabul ettiğini belirtti. Zeki Bingöl'ün yazdığı bir kitapta benzer şeyler dile getirdiğini ifade eden Arslan, gerçeklerin bir bir açığa çıktığını, 6 yıl boyunca soruşturmanın açılmadığını belirtti. Arslan açıklamalarına şöyle devam etti: “Van'da ifade veren bir astsubay da envanterlerinde bulunmayan silahlarla operasyon yapıldığını söyledi. Mahkemeden kullanılan bombaların ve silahların ne olduğunun sorulmasını, Tufan Planı'nda Tufan 3, Tufan 4, Tufan 5 kod adıyla geçen kişilerin asıl adlarının ne olduğunu sorulmasını istedik. Mahkeme büyük çoğunlukla taleplerimizi kabul etti. Tufan planında operasyonun bütün ayrıntıları kayıt altına alındı deniyordu. Ama bu kayıtların hiçbiri dosyaya iletilmedi. Eğer ilgili kurumlar cevap verirse Türkiye tarihinde önemli bir dönem aydınlatılacak.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz