Hayatınız Boyunca Kalsiyum İhtiyacı Duyarsınız

Hayatınızın hangi döneminde kalsiyum alımı önemlidir? Eğer cevabınız doğumunuzdan itibaren tüm hayatınız boyunca ise altın yıldızı kazandınız demektir!

Lynn Grieger, R.D., C.D.E.

Hayatınızın hangi döneminde kalsiyum alımı önemlidir? Eğer cevabınız doğumunuzdan itibaren tüm hayatınız boyunca ise altın yıldızı kazandınız demektir! Çoğumuz kemik erimesiyle karşılaşmadan kalsiyumun önemini bilmeyiz ancak öğrendiğimizde her şey için çok geç olur. Hayatımız boyunca kalsiyuma duyulan ihtiyacı ve nedenlerini öğrenmek için kalsiyum yolunda bir tura çıkalım.

Bebeklik
Bebekler dünyaya geldiklerinde kemikleri yumuşak kıkırdak gibidir (kulaklarınızın yada burnunuzun en sert yerini düşünün). Ancak yaşamlarının birinci yılında, hayatın tüm dönemlerinde görüldüğünden daha hızlı bir şekilde kemikleri aldıkları kalsiyuma bağlı olmak üzere beden ölçüleri doğrultusunda gelişir. Süt çocukları gerekli olan kalsiyumun tamamını anne sütünden alırlar. Kalsiyuma ihtiyacın fazla olduğu bu dönemde soyalı ürünler kalsiyum ihtiyacını karşılamayı desteklemek amacıyla kullanılabilir.

Reklam
Reklam

Çocukluk
Büyümekte olan çocuklar yetişkinlere nazaran daha fazla kalsiyuma ihtiyaç duyarlar. Bunun 2 ana nedeni vardır: kemiklerin uzamasını desteklemek ve mümkün olduğunca kemik yoğunluğunu arttırmak. 1 ile 10 yaş arasındaki çocuklar pound cinsinden olan vücut ağırlıklarının 2 ile 4 misli arası kalsiyuma ihtiyaç duyarlar. Süt ihtiyaçları olan kalsiyumu ve proteini karşılayabilir

Ergenlik Dönemi
Kemik yoğunluğunun %45 ‘i bu dönemde oluşur. Oğlunuzun bir yazda 6 inç uzaması için ne kadar kalsiyumun gerekli olduğunu bir düşünün. Ergenlik dönemindeki bireylerin mümkün olduğu kadar uzayabilmek için bol bol süt içmesi gerekir.bu yaştaki geçler arasında süt içmek pek ‘cool’ kabul edilmez ancak sütü tatlandırarak cazip hale getirebilirsiniz. Tatlandırmak besin değerini değiştirmez sadece fazladan kalori almalarına sebep olur.

Yetişkinlik Dönemi
Kemiklerin kuvvetinin ve yoğunluğunun en fazla olduğu dönem otuz yaş civarıdır. 30’lu yaşların ortalarından sonra yavaş yavaş kemik yoğunluğu kayıpları başlar, bu da ileride kemik erimesi problemiyle karşılaşma riskini arttırır. Bu dönemde sabah kahvenizin içine süt koymanız yeterli olmaz. Çocuklarınız için örnek teşkil edip ana ve ara öğünlerde süt için. Böylelikle onlar yetişkin olduğunda bunu sizin gibi alışkanlık haline getirsinler.

Reklam
Reklam

Hamilelik ve Süt Salgılanması
Hamile yada emziren bayanların kalsiyum dahil olmak üzere tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek multi vitamin desteği almaları gerekir. Hamilelikte ve sütün salgılandığı dönemde hormonların değişmesi yiyeceklerden kalsiyum emilimini arttırır. Anne sütüne devam etmek bebeğin gerekli besini alması ve kemiklerinin gelişimi açısından son derece önemlidir.

Menopoz
Menopoza girilmesiyle kemik yoğunluğunda azalma hız kazanır. Süt alımının yanında ilave kalsiyumun alınması kemik kaybını durdurmak adına östrojen üretimini arttırmak için gereklidir. Yağsız süt gerekli besinleri almamız için son derece faydalıdır ve aynı zamanda gereksiz kilo alımını engeller.

Yaşlılık
Yaşlı insanlarda D Vitaminin önemi artar. Kemik yoğunluğun azaldığı bu yaşlarda sütün önemi sağlıklı bir hayat için son derece önemli hale gelir. Süt, diğer besinlere kıyasla daha fazla D Vitamini sağlar ve aynı zamanda protein, kalsiyum ve diğer besleyici gıdaları temin eder. Yaşlı insanlar yiyecekleri çiğnemede zorluk çekerler. Bu yüzden de protein ve kalsiyum ihtiyaçlarını biftek veya tavuk yerine sütten karşılarlar.

Reklam
Reklam

Kalsiyum ve süt gereksinimi
Aşağıdaki tabloyu kullanarak kalsiyum ihtiyacınızı belirleyebilirsiniz. Bununla birlikte ihtiyaçlarınızı karşılamak için içmeniz gereken süt miktarını da öğrenebilirsiniz. Hayatımızın her döneminde alınması gereken kalsiyum miktarı değişiklik gösterdiği için yaşımıza uygun miktarda tüketmeye özen göstermeliyiz.

Yaş Kalsiyum Süt (günlük alınması gereken)
1-3 yaş 500 mg 2 fincan
4-8 yaş 800 mg 3 fincan
9-18 yaş 1300 mg 4 fincan
19-50 yaş 1000 mg 3 fincan
51+ yaş 1200 mg 4 fincan

Hamilelik yada
Emzirme Dönemi Kalsiyum Süt (günlük alınması gereken)

18 – (-) yaş 1300 mg 4 cups
19-50 yaş 1000 mg 3 cups