Haydarpaşa garı halka açık tutulacak

ANKARA (İHA) - Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü Süleyman Karaman, halkın isteği doğrultuda 'Haydarpaşa Gar ve Dönüşüm Projesi'nde düzenlemeye gidildiğini belirterek, "Projede koruma amaçlı imar planını kabul ettik. Haydarpaşa halka açık bir müze gibi olacak. Vatandaşımız, istediği zaman gelip görebilecek. Oturup hatıralarını tazeleyecek" dedi.

Boğaz Tüp Geçit Projesi'nin 2009 yılında hayata geçmesinin ardından İstanbul'un simgelerinden olan ve hem İstanbulluların hem de tüm birçok kişinin anılarını barındıran Haydarpaşa Tren Garı'nın bulunduğu yerin kullanılmayacak olması vatandaşı endişelendiriyor. Projeye göre, Marmaray projesinin tamamlanması ve Ankara-İstanbul arası hızlı tren seferlerinin başlamasının ardından, trenler Haydarpaşa'ya uğramadan Kadıköy üzerinden Avrupa yakasına geçecek.

Reklam
Reklam

Böylece Haydarpaşa Garı boşa çıkacak. Devlet Demiryolları da 1 milyon 320 bin metrekarelik tarihi bu alana yaklaşık 5 milyar dolarlık Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle içinde, yat limanı, hastane, 5 ve 4 yıldızlı oteller, kongre merkezi, ticaret alanları ve spor merkezi gibi birçok merkezin bulunacağı 'Haydarpaşa Gar ve Dönüşüm Projesi'ni inşa edecek. Ancak, bu nokta da; özellikle İstanbulluların endişeleri ve tepkileri artıyor.

Birçok Türk filminde de ayrılık ve kavuşma sahneleri ile Türk halkının hafızasına kazınan Haydarpaşa Garı'nın gönüllerde de özel yeri var. Vatandaşlar Haydarpaşa Garı'nın Çırağan Sarayı'na benzemesini istemiyor. Çırağan Sarayı 1991 yılında Kempinski Grubu tarafından otel olarak kullanılmak üzere restore edilmesiyle vatandaşların sarayı istedikleri zaman görmelerinin önü kesilmişti.

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman da, vatandaşın bu tepkisini haklı bulanlardan. Böylesi tarihi mekanlar üzerine inşa edilecek projelerin "Ben yaptım oldu" anlayışı ile yapılamayacağını ifade eden Karaman, vatandaşın Haydarpaşa hakkındaki düşüncelerini öğrenmek için yaptırdıkları anketten çok önemli mesajlar çıkardıklarını söyledi.

Reklam
Reklam

Haydarpaşa için halkın, Çırağan Sarayı'nı örnek verdiğine dikkat çeken Karaman, "Vatandaş Çırağan Sarayı otel yapılırken isyan etmiş. Saraya girmek serbest ama zor. Biz Çırağan Sarayı'na giremiyoruz diyorlar. Halk, 'Ben İstanbul'a gelirken çoluğum çocuğumla bavulumla ilk geldiğimde gördüğüm ilk yer burasıydı, buraya ilişkin hatıralarım var' diyor. Bugün eşler bile ilk yaşadıkları evi ayrıldıklarında diğerinin isteği olmadan satamıyor. Çünkü hatıraları var. Haydarpaşa ile de halkın hatıraları var. Para vermeden istediği zaman Haydarpaşa'yı görmek istiyor. Bu nedenle biz projeyi halk ile birlikte yapmalıyız. Halkı projenin her anından bilgilendirmeliyiz. Bunu da yapıyoruz" diye konuştu.

TARİHİ RAYLAR TESCİL EDİLDİ

Karaman, halkın isteği doğrultuda projede düzenlemeye gidildiğini belirterek, Haydarpaşa'daki rayların tarihi eser statüsü kazandığını söyledi. Haydarpaşa Garı'nda bulunan rayların Eserleri Koruma Kurulu tarafından tescil altına alındığını ifade eden Karaman, "Projede koruma amaçlı imar planını kabul ettik. Haydarpaşa halka açık bir müze gibi olacak. Vatandaşımız, istediği zaman gelip görebilecek. Oturup hatıralarını tazeleyecek" dedi.
Dönüşüm projesi kapsamında temel ilkeler de belirlendi. Bu ilkelere göre Haydarpaşa Garı dahil tescilli tüm tarihi binalar korunacak. Gelecek kuşaklara doğal kaynakları korunmuş ve kalkınmış bir İstanbul'un miras bırakılması esas alınacak. İstanbul'un turizm, ticari, kültürel ve sosyal işlev ve potansiyelini artıracak bir model uygulanacak. Kentin, dünya kongre turizminden daha yüksek pay alması için gerekli düzenlemeler yapılacak.

Reklam
Reklam

Dönüşüm projesine göre, Haydarpaşa'nın etrafından gökdelenler bulunmayacak. Şehrin tarihi ve kültürel yapısı ile kentsel kimliği ve dokusunun bütünleştiği bir proje olacak. Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile 49 yıllığına inşa edilecek dönüşüm projesinde, şirketler ihalede mali ve teknik değerlendirmeye tabi tutulacak. Teknik değerlendirme, TCDD tarafından belirlenen temel ilkeler göz önünde bulundurularak hazırlanacak. Projesi başarılı olan firmalar ön yeterliği geçmiş sayılacak. Genel müdürlük, firmaların mali yönden de güçlü olup olmadığını da inceleyecek. Değerlendirmede, 80 puanın altında kalan firmalar ihaleye giremeyecek. Projede yer alan alanlar ise şöyle:

"Yat limanı, yat kulübü, cruise gemi limanı, hastane, yaşlı bakım merkezi, oteller, kongre merkezi, fuar merkezi ve fuar alanları, ticaret alanları, alış-veriş merkezleri, ofisler, konutlar, parklar ve peyzaj alanları, spor merkezi, okul ve diğer kurumsal alanlar, müze, (tescilli binaların dönüşümü ve yeni yapılacak müze ya da müzeler), otoparklar, alt ve üst yapı tesisleri."

Reklam
Reklam