WASHINGTON (İHA) - ABD Dışişleri Bakanlığı'ndaki kaynaklardan alınan bilgiye göre 24 Nisan'da Kıbrıs'ta yapılacak referandumda Rum tarafından "hayır" oyu çıkması halinde Avrupa Birliği'nin (AB) Türk tarafına karşı bazı sorumlulukları yerine getirmek zorunda kalacağı bildirildi.
Amerikan Dışişleri Bakanlığı'ndaki üst düzey bir yetkilinin konuyla ilgili yaptığı açıklamada, AB yetkililerinin Ada'daki Türk tarafının referandumda "evet" demesi ancak Rum tarafının itirazıyla anlaşma sağlanamaması halinde, Türk tarafına karşı sorumlu olacaklarını belirtirken, AB'nin de işleyiş mekanizması gereği bu tür sorumlulukları yerine getirmeye hazır olduğunu söyledi.
Yetkili, 1 Mayıs sonrası Kıbrıs Adası'nın teknik olarak bir bütün halinde AB'ye gireceğini ancak Türk tarafının AB'nin faydalarından Rumlar'ın itirazı nedeniyle yararlanamayacak olmalarının AB tarafından giderileceğini söyledi.
Türk kesimini AB'ye girmeye hazır hale getirilecek bazı düzenlemelerin yapılacağını tahmin ettiğini söyleyen yetkili, böyle bir hareketin Kıbrıs Türk Kesimi'nin ilk kez tanınmasının ilk adımı olarak da sayılabileceğine değindi. Öte yandan ABD'nin böyle bir senaryo halinde AB ile paralel bir tutum izleyeceğini söyleyen yetkili, amaçlarının çözümsüzlükte kendi hatası olmadığı halde en çok etkilenecek tarafın en az şekilde zarar görmesini sağlamak olacağını belirtti.
Aynı yetkili, 24 Nisan'da çözüm sağlanamaması halinde ne ABD'nin ne de BM'nin başka bir çözüm fırsatını kabul edilebilir bir zaman zarfı içinde sunmasını mümkün görmediğini belirtti. ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, basında çıkan ikinci bir referandum tarihi haberlerinin de doğru olmadığını, ikinci bir referandum yapılmayacağını belirtti.
Buna göre Kıbrıslı liderlerin olası bir referandum erteleme talebi de BM tarafından kabul edilebilir görülmüyor.
Bu arada ABD Hükümeti'nin, Kıbrıslı Rumlar'ın "evet" oyu kullanmasında etkili olması için Yunan Hükümetine telkinde bulunacağı belirtildi.