Hayrunnisa Gül: Okuma Alışkanlığı Için Kütüphane Geleneğimizi Canlandırmalıyız

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrunnisa Gül, “Toplum olarak kitapla ilişkimizi güçlendirerek, yeni nesillere kitap okuma...

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrunnisa Gül, “Toplum olarak kitapla ilişkimizi güçlendirerek, yeni nesillere kitap okuma alışkanlığı kazandırmak istiyorsak kütüphane geleneğimizi canlandırmalıyız.” dedi.

Hayrunnisa Gül'ün himayesinde devam eden 'Konuşan Kitap Şenliği'nin 6.’sı Erzurum’da düzenlendi. Sanatçı ve yazarların katılımıyla gerçekleşen şenlikte kitap okumanın önemi anlatıldı. Erzurum gibi bir kültür merkezinde olmaktan mutluluğunu dile getiren Hayrunnisa Gül, toplumda okuma bilincini geliştirmek ve çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmak amacıyla İstanbul, Şanlıurfa, Kayseri, Ordu ve İzmir’de etkinliler düzenlediklerini söyledi.

Reklam
Reklam

Konuşmasına, Apple markasının kurucusu Steve Jobs’un hayat hikayesini anlatarak başlayan Gül, “Jobs ömrü boyunca pek çok kez, ‘Bir kitap okudum hayatım değişti’ demiştir herhalde. Evet, bir kitap insanın hayatını ve hatta bütün dünyanın kaderini değiştirebilir. Bizler ilk emri “Oku” olan bir dinin mensupları olarak, okumanın ibadet sayıldığı, kitabın, yazarın mukaddes görüldüğü bir kültürden geliyoruz. Tarihimiz ömrünü okumaya, ömrünü öğrenmeye adamış kahramanların destanlarıyla dolu. Gecelerini okuma ve yazmayla geçiren, El Kanun Fi’t Tıp isimli eseri 600 yıl boyunca Batı'da ders kitabı olarak okutulan İbn-i Sina’nın sabahlara kadar kitap okuyan, 19 yaşında 6 dil bilen Fatih (Sultan Mehmet)’in, Mısır seferine giderken beraberinde 3 katır yükü kitap götüren Yavuz (Sultan Selim)’in torunlarıyız. Her konuda olduğu gibi okuma konusunda da ecdadımıza layık olmalı, geçmişin gerisinde kalmamalıyız.” şeklinde konuştu.

“SADECE 13 MİLYON KİTABIMIZ VAR”

Bugün Türkiye’de kütüphanelerin, nitelik ve nicelik bakımından gelişmiş ülkelerin çok gerisinde olduğuna işaret eden Gül, “Uluslararası standartlara göre, Türkiye’deki halk kütüphanelerinde 123 milyonu aşkın kitap bulunması gerekirken sadece 13 milyon kitabımız var. 5 milyon nüfuslu Finlandiya’da bin 202 kütüphane bulunurken, 70 milyonluk Türkiye'de bu rakam sadece bin 434’tür. Bu durumun bize, ülkemize, geçmişimize hiç de yaraşır bir tablo olmadığı aşikar. Unutmayalım ki çocuklara kitapları sevdirmenin yolu kütüphaneden geçer. Toplum olarak kitapla ilişkimizi güçlendirerek, yeni nesillere kitap okuma alışkanlığı kazandırmak istiyorsak kütüphane geleneğimizi canlandırmalıyız.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Kitap okuma alışkanlığının kazandırılması konusunda yerel yönetimlere büyük iş düştüğünü dile getiren Gül, belediyelere çağrıda bulundu. Belediyelerden yaptıkları hizmetler yanında il, ilçe ve beldelerde kütüphane kurulması talebinde bulunan Gül, “Bu kütüphaneleri binlerce kitapla, çeşitli etkinliklerle, oyun alanları ve teknolojik imkanlarla çocuklarımız için ilgi çekici mekanlar haline getirin. Tek bir çocuğun bile hayatını değiştirecek kitaba ulaşmasına vesile olursanız, inanın hem bu dünya hem de ahiretiniz için arkanızda bırakacağınız en kıymetli eser bu olacaktır.” ifadelerini kullandı.

“900 YILLIK KÜTÜPHANE GELENEĞİMİZ VAR”

Çocuklara kitap okuma alışkanlığının tüm toplum tarafından sağlanabileceğine dikkat çeken bayan Gül, gelişmiş ülkelerde bu konuda özel çalışmaların yapıldığını söyledi. Ziyaret ettikleri ülkelerde çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırılması için ulusal programlar hazırlandığı bilgisini veren Hayrunnisa Gül, kütüphanelerin çocuklar için çekim merkezi haline getirildiğini kaydetti. Anadolu’da 900 yıllık bir kütüphane geleneği olduğunu hatırlatan Gül, Osmanlı Devleti’nde bu yerlerin yaşam merkezlerinin içinde yer aldığını aktardı. Osmanlı’nın gelişmesiyle bu kütüphane sayılarının da hızla arttığını sözlerine ekleyen Gül, “Dönemin devlet ve din büyükleri tarafından kurulan ve vakıflar yoluyla yaşatılan bu kütüphanelerden bazıları, bugün de varlığını koruyor.” dedi. Beyazıt Kütüphanesi’nin de bunlardan olduğunu hatırlatan Gül, bu kütüphanenin kendi çocukluğu açısında önemli bir yeri olduğunu ifade etti. Gül, Osmanlı döneminde devlet eliyle kurulmuş olan ilk kütüphanenin Beyazıt’ın kendisi gibi binlerce çocuğa kitap sevgisi aşıladığını belirtti.

Reklam
Reklam

Gül, konuşmasının sonunda, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın 'Beş Şehir' adlı kitabından Erzurum’u anlatan bir parça okuyarak, 'Konuşan Kitap Şenliği'ne katkıda bulundu.

Programda söyleşiler gerçekleştiren Gezegen Mehmet (Akbay) ise kendi hayatından kesitler sundu. Kendisi ilkokul mezunu olduğu için hayatın içine karışmakta zorluk yaşadığını anlatan Akbay, Türkiye’de aynı kaderi paylaşan 18 milyon insan olduğunu ifade etti. Tüm zorlukları yenerek 18 milyonun içinden sıyrıldığını belirten Akbay, insanlara şans verilmesi için bir proje hazırladığını söyledi. Akbay, bunun için Hayrunnisa Gül’den destek istedi.

Şenlikte ses sanatçısı Nurullah Akçayır, Erzurum yöresinden ezgiler seslendirdi. Erzurum'un halk oyunu bar sergilendi. Ayrıca, aşıklık geleneğinin temsilcilerinden olan İhsan Yavuzer ve Rahim Sağlam sazlarıyla atışarak, kitap okunması gerektiğini öğütledi.

Şair Nurullah Genç ise köyden çıkıp profesör olmasının serüvenini anlattı. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen de yaptığı söyleşide, kitap okuma alışkanlığının öneminde değindi. Nasuh Mahruki, İclal Aydın ve Hacı Ali Konuk, eserlerinden ve yazılarından bölümler paylaştı. Ömer Pekin’in hazırladığı Kuklagiller programı ise salonda bulunanları kahkahaya boğdu. Program sonunda ise projeye katkıda bulunan kurumlara plaket verildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz