Hayvan Koruma Kanunu tasarısında geri adım

Çevre Komisyonu'nda görüşülen Hayvan Koruma Kanunu tasarısında tepki çeken maddelerde değişikliğe gidildi.

Sokak hayvanları deneyde kullanılmayacak, yeni yunus parkı açılmayacak, beslenme merkezleri ise iptal edildi.

Hayvan hakları savunucuları ve demokratik kitle örgütlerinin tepki gösterdiği Hayvanları Koruma Kanunu’nun değiştirilmesine ilişkin yasa tasarısı dün TBMM Çevre Komisyonu'nda görüşüldü. Tasarıda tepki çeken maddelerde değişikliğe gidildi. Buna göre deney tamamen yasaklanmasa da, sokak hayvanlarının deneylerde kullanılamayacağına dair karar alındı. Deney konusunda ise Avrupa Birliği'nin 3R prensiplerinin benimsenmesi gerektiğine karar verildi. Hayvan hakları savunucularının 'tecrit merkezi' olarak nitelediği besleme merkezlerine ilişkin düzenleme ise iptal edildi. Buna göre, aşı ve kısırlaştırma için toplanan sokak hayvanları besleme merkezleri yerine mevcut yasada olduğu gibi alındıkları yerlere geri bırakılacak. Petshoplarda hayvanların bulundurularak satılması yasaklandı. Ancak hayvanlar internet ortamında uzaktan satılabilecek. Hayvanseverlerin yunus parklarının yasaklanmasıyla ilgili tepkisi karşısında ise yunus parklarının 2016'da kapatılmasına, bu tarihe kadar da yeni park açılmamasına karar verildi.

Reklam
Reklam

'MÜCADELE ŞİMDİ BAŞLIYOR'

Ankara Barosu Hayvan Hakları Kurulu Başkanı Avukat Buğcan Çankaya, “Bir önceki komisyon toplantısında birçok maddede hayvan haklarını aykırı düzenlemeler vardı. Bu düzenlemelerin bir kısmının iptal edilmesinde kısmi de olsa kazanım sağladık. Ancak kesin bir şey söylemek için henüz erken. Çevre Komisyonu bu toplantıyla ilgili bir rapor hazırlayacak ve bu rapor TBMM Genel Kurulu'na sevk edilecek. Genel Kurul, hem tasarıyı hem raporu değerlendirilerek kanunlaşma sürecine geçilecek. Mücadele bu noktadan sonra başlıyor” dedi.

'ÖNERGELERİMİZ REDDEDİLDİ'

Yeryüzüne Özgürlük Derneği'nden Burak Özgüner ise verdikleri pek çok önergenin reddedildiğini belirterek değişiklikleri şöyle değerlendirdi: “Meskende barındırılan hayvanlarla ilgili hayvanların hangi koşullarda bakılması gerektiğine ve bu koşullara uyulmadığında devletin nasıl bir yaptırım uygulayacağına dair verdiğimiz önerge reddedildi. Yunus parklarında hayvanların insan eğlencesi unsuru olmasına karşı çıkıyoruz. Biz bu tesislerin tamamen kapatılmasını talep ettik. Ancak bu da tasarıda muğlak bir şekilde yerini buldu. Hayvanat bahçelerinin toptan kaldırılmasına yönelik komisyona sunulan madde önergesi de reddedildi. Meclis Genel Kurulu'ndan net karar çıkmadıkça biz olumlu değişiklikleri de kazanım olarak kabul etmeyeceğiz.”

Reklam
Reklam

Hayvana tecavüz edenlerin hayvan sahiplenmesinde sakınca görülmedi

Hayvanlara tecavüz durumunda tecavüz eden kişinin hayvan edinmesinden men edilmesine yönelik önerge ise reddedildi. Komisyonda hayvanlara tecavüz edenlerin hayvan sahiplenmesinin yasaklanmasının insan haklarına aykırı olduğu görüşü baskın çıktı. İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu'ndan Avukat Hülya Yalçın hayvan tecavüzünün insan hakları doğrultusunda değerlendirilmesine sert tepki gösterek, “Böyle bir değerlendirme garabettir. Hayvana tecavüzün insan hakkı olarak değerlendirilmesinden bir farkı yok bu görüşün. Hayvan hakkının komisyonda insan haklarının konuşulmasını protesto ediyorum” dedi.