Hayvanat bahçesinde Taliban izleri

KABİL (İHA) - Afganistan'ın başkenti Kabil'de bulunan tek hayvanat bahçesi, son 6 aydır 2 tezat hayatı bir arada barındırıyor.Taliban yönetimi zamanında mundar olduğu gerekçesiyle sopayla dövülerek burnu kopartılan ve halen yarası kapanmayan ayı ile Taliban yönetimi sonrası Çin Halk Cumhuriyeti'nden gönderilen ve İslam dünyasında mundar olarak kabul edilen domuzlar bugün aynı hayvanat bahçesinde yaşıyor.

Taliban döneminde hayvanat bahçesinde bulunan "Mercan" isimli aslanın Taliban askerini parçaladığı için el bombası atılarak kör edilmesi ve ardından da ölmesinin akabinde dünyanın gözünü çevirdiği Kabil Hayvanat Bahçesi yeniden yapılandırılıyor. Halen 100'e yakın hayvan çeşidinin bulunduğu Kabil Hayvanat Bahçesi'ne son olarak Çin'den birer çift aslan, domuz, geyik ve ayı gönderildi.

Reklam
Reklam

Hayvanat bahçesinin Taliban yönetimi döneminden kalan misafirlerinden olan ve Taliban idaresi zamanında mundar olduğu gerekçesiyle sopayla dövülerek burnundan yaralanan Afganistan ayısı ise hala o günlerin izini yaşıyor. İki yavru ayıyla aynı kafeste yaşayan yaralı ayı, en büyük acıyı ise yemek yerken çekiyor. Yarasının halen kapanmaması sebebiyle önüne konulan kaplardan yemek yerken acıyla bağıran yaralı ayı, Afgan halkının yeni sevgilisi oldu. Ayıya Taliban döneminde çektiği acıları unutturmak isteyen Afgan halkı, hayvanat bahçesine geldiğinde yaralı ayıyı ziyaret etmeden çıkmıyor. Halen Uluslararası Güvenlik ve Destek Gücü (İSAF) bünyesindeki Türk Veterinerlerin kontrolünde tutulan yaralı ayı, tedavinin sonuçlanmasını bekliyor.

DOMUZLAR DA VAR Mundar olduğu gerekçesiyle dövülerek feci şekilde yaralanan ayının bulunduğu Hayvanat Bahçesi'nin bir diğer misafiri bir çifti domuz. İslam dinine göre mundar olarak kabul edilen ve 3.5 ay önce Çin Halk Cumhuriyeti'nden gönderilen domuzlar ile Taliban'ın 1 yıl önce mundar diye yaraladığı ayı bugün aynı hayvanat bahçesinde yaşıyor. Ancak domuzların ziyaretçileri ancak çocuklar oluyor.

Reklam
Reklam

Çin Halk Cumhuriyeti'nden 3.5 ay önce gönderilen hayvanlardan özellikle aslan ve domuzlardan sonra hayvanat bahçesi müşterilerinde çok büyük bir artış olduğunu söyleyen Şirağa Omar, "Hayvanat bahçesi yeniden yapılandırılıyor. Başta Çin olmak üzere İngiltere ve diğer ülkeler hayvanat bahçemize gıda, ilaç, kışlık malzeme ve hayvan yardımı yapıyorlar. Eskiden haftada 800 kişi gelirken şimdi günde 8 ile 10 bin ziyaretçiye hizmet verdiğimiz zamanlar oluyor. Dost ve kardeş ülke Türkiye'den de yardım bekliyoruz" dedi.