Hayvancılığın GSYH'ya katkısı yüzde 6

ŞANLIURFA (İHA) - Şanlıurfa Tarım İl Müdürü Mehmet Altun, hayvancılık sektörünün ülkemiz ekonomisi bakımından önemli bir sektör olduğunu söyledi.

Konu ile ilgili açıklama yapan Tarım İl Müdürü Altun, amaçlarının temel olarak hayvancılığa dayalı yem sanayii, süt ve süt mamulleri sanayii, dericilik ve tekstil sanayileri ile, veteriner ilaçları ve hayvancılığın ekipman sanayilerine yeni istihdam alanları yaratmak olduğunu belirtti.

Genelde hayvancılığın, diğer tarımsal sektöre göre daha fazla katma değer yarattığını ifade eden Altun, "Türkiye'de hayvancılığın Gayri Safi Yurt İçi Hasılaya katkısı yüzde 6'dır. Toplam tarımsal üretim içerisindeki payı da yüzde 30'dur. Şanlıurfa'da bu oran yüzde 12'dir. Ülkemiz hayvan sayısı bakımından önemli bir potansiyele sahip olmasına karşın, elde edilen hayvansal ürünler açısından, hayvancılığın gelişmiş olduğu ülkelerle karşılaştırıldığında, durum pek parlak görünmemektedir. Türkiye'de kişi başına düşen yaklaşık 84 gram proteinin ancak 1/4'ü hayvansal besinlerden sağlanmaktadır. Oysa dengeli ve sağlıklı beslenme için günlük gereksinim duyulan proteinin, yaklaşık yarısının hayvansal kaynaklı olması gereklidir. AB ülkelerinde kişi başına yıllık et tüketimi 87 kilogram, süt tüketimi 350 kilogram iken, Türkiye'de kişi başına et tüketimi 27 kilogram, süt tüketimi ise 160 kilogramdır" dedi.

Reklam
Reklam