Hayvancılık sektörüne destek çağrısı

AFYON (İHA) - Afyon Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Recai Yumuturuğ, hayvancılık sektörünün "can çekiştiğini" belirterek hükümetin bir an önce çözüm getirici önlemler alması gerektiğini bildirdi.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Yumuturuğ, günde ortalama 5 bin hayvanın kesildiği Afyon'da toptan et fiyatlarının 9 milyon liradan 6 milyon 500 bin liraya düşmesinin Afyon'daki et ve et ürünleriyle iştigal eden sektörü büyük ölçüde etkilediğine dikkat çekti. Türkiye'nin, 1980'li yıllara kadar hayvan mevcudu yönünden dünyada 7., Avrupa'da ise birinci sırada yer aldığını kaydeden Recai Yumuturuğ, uygulanan yanlış politikalar nedeniyle hayvancılık sektörünün bugün tükenme noktasına geldiğini ve pek çok besinin ve hayvansal ürünün dışarıdan ithal edildiğini söyledi.

Reklam
Reklam

ATB Başkanı Recai Yumuturuğ açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Hayvancılık desteklemeleri için 200 trilyon lira kaynak ayrılmış, ancak bütçe ödeneklerinde yüzde 13 oranında kesinti yapılmasından dolayı bu destekleme 174 trilyona düşmüştür. Hayvancılığımızın eski parlak günlerine dönebilmesi için Avrupa Birliği standartlarından acilen desteklenmesi gerekmektedir. Enflasyonun tek haneli rakamlara düşmesine rağmen, besicilerin yüzde 25 kredi faizi ödemek zorunda kalmaları, yemde KDV'nin yüzde 8 olması, bir litre sütün bir litre sudan ucuz olması ve İran'dan on binlerce kaçak hayvanın girişleri, bu sektörü zor durumda bırakmaktadır. Hükümetin, can çekişen hayvancılık sektörüne acil müdahale ve çözüm alıcı desteklerini bekliyoruz."