Hayvancılık yoğun bakımda

DİYARBAKIR (İHA) - Diyarbakır Kasaplar ve Besiciler Derneği Başkanı Sait Şanlı, Hükümetin yanlış politikaları nedeniyle hayvancılığın yoğun bakımda olduğunu söyledi.

Kasaplar ve Besiciler Odası Diyarbakır Şube Başkanı Sait Şanlı, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 486 büyükbaş hayvan çiftliğinden ancak, 75 tanesinin yüzde 5 ile yüzde 10 oranında işletildiğini belirterek, "Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde tarım ve hayvancılık ile uğraşan üreticilerin yüzde 60'nın kredi faizleri altında kaldığı bir dönemdeyiz. Geçmiş dönemlerdeki koalisyon hükümetlerinin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde uyguladıkları yanlış politikalarından dolayı tarım ve hayvancılık sektöründeki üreticiler, psikolojik alanda rahatsızlıklar yaşıyorlar. Havyan besi çiftliği üreticisi değişik bankalardan aldıkları kredilerin faiz oranındaki artış nedeniyle, yoğun bakım ünitesinde yatan bir hasta durumundadır" dedi.

Reklam
Reklam

"HAYVAN BESİCİLİĞİ DURMA NOKTASINA GELDİ" Kasaplar ve Besiciler Derneği Başkanı Sait Şanlı, 1980 ile 1990 yılları arasında Güneydoğu'dan Ortadoğu ve 8 Avrupa ülkesine hayvan ihracatı yapıldığını ifade ederek, "Ancak 90'lı yıllardan sonra, ihracat durduruldu. 1999-2002 yılları arasında hayvan çiftliği kurmak için, Ziraat Bankası'ndan 22 milyar alan bir üreticinin bugünkü kur ile ödemesi gereken miktar 129 milyar liradır. Hayvan besiciliği durma noktasına gelmiştir. Bir an evvel bu sektörün canlanması için gerekli çalışmaların yapılması gerekir. Gelecek olan hükümet, bankalardan alınan kredi faizlerini bir defaya mahsus silmelidir. 3 kasım günü yapılacak olan erken genel seçimlerinden umutsuzuz. Artık koalisyon hükümetlerinin bir başarıya ulaşabileceğini sanmıyorum" dedi.

Kasaplar ve Besiciler Derneği Başkanı Sait Şanlı, Türkiye'de tarım ve hayvancılıkla uğraşan 854 bin kişinin icrada olduğunu belirterek,"Bizim bölgemizde ise 400 kişi icra ile karşı karşıya kalmıştır. Besicilik yapan vatandaşlarımız, almış olduğu kredinin ana parasını ödemek istiyor. Ama banka yetkilileri, faiz ile birlikte hesaplanarak ödenmesini istiyor. Öte yandan, terör nedeniyle köylerinden göç eden insanlar da aynı sorunlarla karşılaşıyorlar. Göç eden köylülerimizden Dünya Bankası tarafından 1'er inek kredisi alan vatandaşlarımız şu an 6 milyar borçlandı. Dışarıdan getirilen ineklerin yüzde 80'i bölgenin koşullarına uyum sağlayamadığı veya gerekli sağlık tedavisi yapılmadığı için telef oldu" dedi.

Reklam
Reklam