Hayvanlar da turşu yiyecek

MERSİN (İHA) - Akdeniz Rotary Kulübü, Mersin'in Mut İlçesi'ne bağlı Çömelek Köyü'ne hayvanlar için turşu imal edilen bir slaj makinesi hediye etti.

Akdeniz Rotary Kulübü, 3 yıl önce Çömelek Köyü'nde başlattığı projenin başarıya ulaşması üzerine Çömelekliler'e bir de slaj makinesi hediye etti. Çömelekliler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nde düzenlenen törenle teslim edilen slaj makinesiyle ilgili olarak konuşan Akdeniz Rotary Kulübü Başkanı Kasım Özyamanoğlu, bu projenin asıl sorumlusunun Veteriner Hekimler Odası Başkanı Orhan Özbaba olduğunu belirterek, "Biz proje ile ilgili olarak arkadaşımız Orhan Özbaba'yı görevlendirdik. Yaklaşık 3 yıl önce Çömelek Köyü'ne hayvancılığı geliştirmek amacıyla 18 adet damızlık gebe düve verdik. 3 yılda bu düveler çoğalarak gelişti. Şu anda da sayıları 100 civarına ulaştı. Bu sayede köylünün gelir düzeyini artırdık" dedi.

Reklam
Reklam

Projenin ikinci aşaması olarak yem maliyetlerini aşağı çekme girişimlerinde bulunduklarını ifade eden Özyamanoğlu, "İşte bu amaçla her türlü bitkiyi hayvanlar için turşu yapmaya yönelik bir slaj makinesini Çömelekliler'e armağan ettik. Slaj makinesinin tüm Türkiye'ye yayılması hayvancılığı kurtaracak projelerinden biridir" diye konuştu.
Bu makine ile Çömelekliler mısır, elma, her türlü ot, sap, saman gibi maddeleri makineden geçirerek küçük parçalara ayıracak. Bu karışım 45 gün süreyle hava almayan bir ortamda korunacak ve hayvanlar için turşu haline gelecek. Böylece hayvan yetiştiricisinin yem maliyetleri yarı yarıya azalacak. Hayvanlara da kaliteli ve besin değeri yüksek yem verme şansı doğacak.

1994 yılında kurulan Çömelekliler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Zahit Hikmet Orhan ise, Çömelek Köyü'nü tanıtmak ve dayanışmayı sağlamanın dışındaki amaçlarının ekonomik olarak kalkınmayı da sağlamak olduğunu kaydederken, "Akdeniz Rotary Kulübü'nün bu projesi sayesinde 50 civarında köylümüz inek sahibi oldu. Ancak bunu yeterli bulmuyoruz. Bizim hedefimiz çıtayı daima daha yükseğe çıkarmaktır. Ancak sadece inek sağlamak bize yetmiyor. Bunun yanında teknolojinin gerektirdiği modern araçlar ve yöntemleri de köyümüze kazandırmak gerekiyor. Bu bağlamda Akdeniz Rotary Kulübü'nün köylümüze sağladığı bu slaj makinesi de bunun bir parçasıdır. Biz bu destek sayesinde hayvancılığı geliştirdiğimiz için inekçilik kooperatifi kurmak kararlılığındayız. Bize sağladıkları olanaklar nedeniyle Akdeniz Rotary Kulübü Başkanı Kasım Özyamanoğlu'na ve Akdeniz Rotary Kulübü'nün tüm rotaryanlarına Çömelekliler adına şükranlarımı ve teşekkürlerimi sunuyorum" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Akdeniz Rotary Kulübü'nün bu projesinin elde ettiği başarıyı yerinde saptamak amacıyla yaz aylarında Norveç'ten uzmanların gelerek Çömelek Köyü'nde bir dizi inceleme yapacağı da öğrenildi.
Öte yandan Akdeniz Rotary Kulübü'nün yurt dışından getirdiği ilk yardım mankenleri üniversitelere dağıtılmaya başlandı. Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı'na 10, Dicle Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı'na da 5 adet ilk yardım mankeni bağışlandı.