Hayvanlar Yaylalara Çıkmaya Başladı

Siirt ve ilçe köylerinde çobanlar, çatışmalar nedeniyle kapalı olan yaylalara, son dönemde yaşanan huzur ortamından...

Siirt ve ilçe köylerinde çobanlar, çatışmalar nedeniyle kapalı olan yaylalara, son dönemde yaşanan huzur ortamından istifade ederek binlerce hayvanla çıkmaya başladı.

Kurtalan ilçesinde yaylalara yaşanan büyük göç ile ağırlarda tutulan binlerce hayvan dün barınaklarından çıkartıldı. Siirt’in yaylasıyla meşhur, Çemikare dağları ve bölgesine doğru hareket eden hayvan sahipleri, son yirmi yıldır bölgede yaşanan çatışma ve silah seslerinde korktukları için ilk kez yaylaya gittiklerini söyledi. Siirt’teki yaylalara çıkmaya başladıklarını kaydeden H. Fehmen Kaya adlı köylü, yaylalarda kendilerine ve hayvanlarına barınak yaparak son bahara kadar burada kalacaklarını söyledi. Kaya, "Huzur ve güven ortamı herkes gibi bizim içinde çok önemlidir, çünkü hayvanlarımızı merkez, ilçe ve köylerden başka otlatacak mera ve yaylalara çıkartamıyorduk. Bölgede yaşanan patlama ve silah seslerinden korkup güvenliğimizden kuşku duyduğumuz için yıllarca ağırlarda tutuyorduk, ilk baharla birlikte köy civarlarına ancak çıkarabiliyorduk. Ama barış süreci ile birlikte silahların susmasıyla güvenlik ortamı sağlandı. Bizde bunu fırsata çevirmek için ağırlarda saklı tuttuğumuz on birlerce hayvanlarımız ile yayla ve meralara çıktık. Eskiden olduğu gibi her tarafı rahatlıkla gezip dolaşmak ve hayvanlarımızı otlatmak istiyoruz. Dağlarımız ovalarımız yıllardır kimsesiz kaldığı için otlar kurumuş ağaçlar budanmadığı için bakımsız kalmış, hayvanlarımızda dağlara iyice otlanamadığı için yeterli verimi alamamış" dedi.

Reklam
Reklam

Yaylalardan dönüşlerin sonbahara doğru Ekim ve Kasım aylarından olacağı da ifade edilirken, hayvan sürüleri Kurtalan ilçe ve köylerinden yaylalara giderken ana caddeden geçmesi trafiği uzun süre aksattı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: