Orman ve Su işleri Genel Müdürü Ahmet Özyanık, Meclis'e sunulan Hayvanları Koruma Kanun teklifinde sahipsiz hayvanların ötenazi ile öldürüleceğine ilişkin spekülasyonları yalanlayarak, "Ne mevcut kanunumuzda ne de tasarımızda uyutma, ötenaziye ilişkin hiçbir madde bulunmamaktadır. Tam tersine bakanlığımız her canlının yaşama hakkının olduğuna inanmaktır" dedi.
Özyanık, 5199 sayılı Hayvanları Korumaz Kanunu’nda yapılacak olan değişikliğe ilişkin Yüksel İnşaat Avizeli Salon’unda basın toplantısı düzenledi. Bakanlık olarak sadece sokak hayvanlarını değil başta yaban hayvanları olmak üzere tüm canlıların hamisi ve koruyucusu olduklarını vurgulayan Özyanık, hayvan haklarına ‘Var olmak haktır’ diye baktıklarını dile getirdi. Bakanlığın hayvan haklarının korunmasına ilişkin yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Özyanık, Meclis'e sunulan yeni kanun teklifi ile bakanlık ve belediyelere görev tanımı yapıldığını söyledi.
Mevcut kanunun neden değiştirildiğine ilişkin bilgi de veren Özyanık, sivil toplum kuruluşları, sanatçıların talepleri ve uygulamadan kaynaklanan eksikliklerin giderilmesi için bu düzenlemeyi yapmaya ihtiyaç duyduklarını ifade etti. Özyanık, bu kanun teklifi ile hayvanlara kötü muamele edilmemesi, hayvanların korunmasının kurumsallaştırılması ve sahiplendirilmesinin hedeflendiğini belirtti. Özyanık, bakanlığın desteği ile belediyeler tarafından mevcut kanun yürürlüğe girdiğinden bu yana başta kedi ve köpek olmak üzere 308 bin civarında hayvanın kısırlaştırıldığını söyledi. Ülke genelinde 190 hayvan barınağı bulunduğunu ve bunların kapasitesinin 54 bin 982 olduğunu ifade eden Özyanık, bakanlık olarak bu çalışmalara 4 milyon lira mali kaynak aktardıklarını bildirdi.
Pitbull gibi tehlikeli hayvanların 2008 yılında çıkarılan bir yönetmelik ile kayıt altına alınmasına karar verildiğini anımsatan Özyanık, bugüne kadar 534 tane tehlikeli hayvanın kaydettirildiğini, kaydettirilmeyen 150 köpeğe el konulduğunu, 1 trilyon liranın üzerinde idari para cezası kesildiğini söyledi. Özyanık, hayvanlara karşı cinsel istismar, işkence gibi suçların mevcut yasada kabahat olarak nitelendirildiğini yeni teklifte ise 2 yıla kadar hapis cezası verilmesinin öngörüldüğünü söyledi. Özyanık, yeni yasa ile kısırlaştırma konusunda tek yetkilinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın olacağını, yerel yönetimlerin ise sahiplendirme işinden sorumlu tutulacağını ifade etti.
Belediyelerin bugüne kadar mali sıkıntıyı gerekçe gösterdiğini anımsatan Özyanık, yasa teklifinin kanunlaşmasının ardından artık belediyelerin mazeretinin kalmayacağını söyledi. Kanun teklifinin bir başka hedefinin ise hayvanları sahiplendirmek olduğunu belirten Özyanık, kanun teklifi ile sahipsiz hayvanlara ötenazi yapılacağı spekülasyonlarını ise yalanladı. Avrupa’da sahipsiz hayvanların ötenazi ile uyutulduğunu anımsatan Özyanık, "Biz de ne mevcut kanunumuzda ne de tasarımızda uyutma, ötenaziye ilişkin hiçbir madde bulunmamaktadır. Tam tersine bakanlığımız her canlının yaşama hakkının olduğuna inanmaktır" diye konuştu.
Yeni yasa teklifinde hayvan bakım evlerinin yetersiz olduğunu düşünerek sahipsiz hayvanların ihtiyaçlarını sağlayacak doğal hayvan parklarının kurulmasını tanımladıklarını belirten Özyanık, bunun Türkiye için erken olduğu yönünde eleştiriler olduğunu ancak tarihe bakıldığında ülkenin böyle mirasının olduğunu ifade etti. Kurulması planlanan doğal hayat parkları hakkında bilgi veren Özyanık, hayvan barınaklarının yeterli olmadığı durumlarda hayvanların beslenme ve bakımının yapılacağı, rekreasyon alanlarının bulunduğu yerler olacağını söyledi. Doğal hayat parklarının izninin bakanlık tarafından verileceğini söyleyen Özyanık, doğal hayat parkı yapmak isteyenlere ormandan bedelsiz arazi verileceğini kaydetti. Büyükşehirlerde doğal park alanlarının belediyelerin yapacağını söyleyen Özyanık, diğer şehirlerde ise kendilerinin destek vereceklerini ifade etti. Özyanık, "Büyükşehir belediyelerinin ekonomik güçleri yeterlidir. İsterlerse yapabilirler. İsterlerse kamu kaynağını ayırabilirler Yeteri kadar kamu kaynakları olduğuna inanıyoruz. Büyükşehir belediyelerinin sokak hayvanlarının korunmasında inisiyatif alması değil bizati sorumlu olmasını istiyoruz" diye konuştu.
Özyanık, kanun teklifi ile ilgili son kararı Meclis’in vereceğini sözlerine ekledi.
Öte yandan toplantıyı izleyen bir grup hayvansever ise yeni kanun teklifine karşı olduklarını belirterek, teklifin Meclis'ten geri çekilmesini istedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz