Hazan mevsimi, hüzün mevsimi

İSTANBUL (İHA) - İklimlere bağlı olarak gelişen ve sonbahar-kış döneminde görülen depresyonun, yaygın ve gerçek bir hastalık olduğu belirtiliyor. Mevsimin dönmesiyle pek çok kişinin melankolik bir ruh haline eğilim gösterdiği vurgulanırken, psikolojik olduğu kadar fizyolojik dengenin de alt üst olduğu bildiriliyor.

Havaların serinlemeye başlaması ve güneşin yavaş yavaş elini eteğini çekmesiyle depresyon, anksiyete ve panik gibi rahatsızlıklarda artış gözlemlendiğini ifade eden uzmanlar, bu duruma tıpta kısaca SAD (Mevsimsel Duygulanım Bozukluğu) adı verildiğini kaydediyor.

Reklam
Reklam

Uzmanlara göre, sonbaharda başlayan ve ilkbahara kadar devam eden bu depresyon karanlık, soğuk hava, alçak basınç ve açık hava aktivitelerinin azalmasıyla doğru orantılı gelişiyor. Dışarıdan gelen motivasyonların etkisini yitirmesiyle, kişi kabuğuna çekilme eğilimi gösteriyor. Bu durum, bazı hayvanların kış uykusuna yatmasıyla paralellik taşıyor. Depresyona eğilimin arttığı bu mevsimde çalışmak, işe veya okula gitmek oldukça yorucu olabiliyor, hatta zaman zaman katlanılmaz bir hal alıyor. Bu isteksizliğin doğurduğu stres ve kendini zorlamanın etkisi ise depresyona yol açıyor.

Mevsimin dönmesiyle pek çok kişinin melankolik bir ruh haline eğilim gösterdiğini söyleyen uzmanlar, psikolojik olduğu kadar fizyolojik dengenin de alt üst olduğunu vurguluyor. Uzmanlar, mevsime bağlı depresyonun en tipik semptomlarını şöyle sıralıyor:

'Yorgunluk, karamsarlık, iştahta değişiklik, baş ağrısı, uykusuzluk veya tam aksine aşırı uyku, isteksizlik ve içe dönüklük.'
Uzmanlara göre, SAD, yalnızca mevsimlere bağlı olarak ortaya çıkmıyor. İyi aydınlatılmamış ofisler, görme bozuklukları ve mevsim normallerinin dışında seyreden günler de, ruh sağlığı üzerinde kötü etki bırakıyor. Kuzey ülkelerinde yaşayan insanların da soğuk ve karanlık kış mevsiminden en fazla zarar görenler olduğunu hatırlatan uzmanlar, İskandinav ülkelerinde intihar olaylarının sık görülmesini kısmen de olsa buna bağlıyor.

Reklam
Reklam

Uzmanlar, bu rahatsız edici durumdan kurtulmak için yapılması gerekenlerin başında ışık tedavisinin geldiğini belirtiyor. Güçlü bir ışık kaynağına uzun süre maruz kalmakla sağlanan bu terapinin yanı sıra psikolojik danışmanlığa başvurmayı öneren uzmanlar, uygulanacak tedavi yöntemlerinin, hastalığın şiddetine ve gündelik hayatı ne kadar etkilediğine bağlı olarak değişebileceğini bildiriyor. Uzmanlar, yine de karamsarlıktan kurtulamayanlara 'şu ufak hatırlatmayı' yapıyor:
"Her kışın ardından bir bahar gelir ve ilkbahar, mevsime bağlı depresyonun kabuğuna çekildiği dönemdir."