ALMATI (İHA) - Hazar Denizi'nin Kazakistan'a ait kısmında petrol keşif çalışmaları başladı. Uzmanlar, çalışma sonucu buradan 320 milyon ton petrol çıkarılabileceğini tahmin ediyor.
Suda yüzebilen Astra platformu, burgulanacak yeri 1.5 metrelik hata payı ile buldu. Uzmanlar, Japonya'da monte edilip Astrahan'da geliştirilen bu sistemin, teknolojik ve ekolojik tüm ihtiyaçlara cevap verebilecek kapasitede olduğunu söylüyor. Petrolcülerin amacı, deniz dibini 2500 metre derinliğe kadar burgulayıp, Tüp-Karağan'da zengin petrol yatakları olduğunu ispatlamak. Teknik plana göre keşif çalışmalarının 106 günde bitmesi lazım. Tüp-Karağan projesini, Rus Lukoil ve KazMunayGaz Kazak milli petrol-gaz şirketi birlikte gerçekleştirecek.
Konu hakkında KazMunayGaz'ın Genel Müdürü Uzakbay Karabalin, "KazMunayGaz şirketi olarak, ilk kez beraber çalıştığımız Lukoil şirketi ile birlikte petrol yatağının keşif çalışmalarına operatör olarak katılıyoruz. Eğer jeologların tahmini doğru çıkarsa, Tüp-Karağan'dan yılda 7 milyon tona kadar petrol çıkarılabilir. Astra platformu daha önce Hazar Denizi'nde 15 defa kullanılmış ve her seferinde iyi netice vermişti. Uzmanlar, bu sefer de petrol bulunacağına inanıyor" dedi.
Lukoil'in Bölge Müdürü Boris Zilbermints ise, "Aramızdaki en tecrübeli petrolcü Uzakbay Süleymen Karabalin'in sayesinde ilk metreleri kolay kazdık. Bundan sonraki işin verimli olacağından hiç şüphe yok" diye konuştu.
Uzakbay Karabalin'in belirttiğine göre, Astra petrol platformu denizi kirletmeden çalışabiliyor. Zira tüm artıklar platformda toplanıp kıyıya taşınıyor.
Astra platformunun bugüne kadar problemsiz çalışması, Ruslar'ın ihaleyi kazanmasında önemli rol oynadı.