Hazine, 8.4 milyar TL'lik alacağını toplayamadı

Hazine Müsteşarlığı’nın alacakları Mayıs sonu itibariyle 25 milyar 947 milyon TL olurken, bunun 8 milyar 442 milyon TL’sinin vadesinin geçtiği belirlendi.

Vadesi geçmiş Hazine alacaklarının 6 milyar 866 milyon TL’si mahalli idarelere, bunun da 4 milyar 90 milyon TL’si Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait borçlardan oluştu. Böylece Hazine’nin zamanında tahsil edemediği alacaklarının yüzde 48.4’ü, başında Melih Gökçek’in bulunduğu Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden kaynaklandı.

Hazine Müsteşarlığı, 31 Mayıs itibariyle, Hazine garantileri ile ikrazen verilen kredilerden doğan Hazine alacaklarına ilişkin verileri açıkladı. Buna göre Mayıs ayı sonu itibarıyla Hazine alacakları 25 milyar 647 milyon TL’ye ulaştı. Bu alacağın 8 milyar 442 milyon TL’si vadesi geçmiş, 17 milyar 505 milyon TL’si vadesi gelmemiş alacaklardan oluştu. Mayıs ayı sonu itibarıyla yapılan Hazine alacağı tahsilatı 690 milyon TL olarak gerçekleşti.

Reklam
Reklam

Hazine alacak stoku içerisinde en yüksek pay 14 milyar 151 milyon TL ile mahalli idarelerin borçlarından oluştu. Mahalli idare borçlarının 6 milyar 866 milyon TL’sinin vadesi geçmiş borçlardan oluştu.

VADESİ GEÇMİŞ BORÇLARDA GÖKÇEK YİNE ZİRVEDE
Mahalli idarelerin 6 milyar 866 milyon TL’lik vadesi geçmiş borçlarının 4 milyar 90 milyon TL’si Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden kaynaklandı. Vadesi gelmemişlerle birlikte 4 milyar 518 milyon TL borcu olan Ankara Büyükşehir Belediyesi, vadesi geçmiş ve gelmemiş olmak üzere toplam borçlarda, 4 milyar 528 milyon TL ile ilk sırada bulunan İzmit Büyükşehir Belediyesi’nin hemen ardından geldi. İzmit Belediyesi toplam alacaklarda mahalli idareler içinde ilk sırada yer almakla birlikte borcunun 1 milyar 308 milyon TL’si vadesi geçmiş Hazine alacaklarından oluştu.

Toplamda en çok borcu olan mahalli idare ise tamamı vadesi geçmiş borçlardan oluşan 1 milyar 108 milyon TL ile Mariç Marmaris, İçmeler Armutalan Belediye Birliği oldu.

KİT’LERİN BORÇ ŞAMPİYONU TCDD
Mahalli idarelerin ardından Hazine alacaklarında toplamda 6 milyar 726 milyon TL ile ilk sırada bulunan KİT’lerin borçlarının 2 milyar 525 milyon TL’si vadesi geçmiş borçlardan oluştu ve tamamı Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’ndan (TCDD) kaynaklandı. TCDD’nin vadesi gelmemişlerle birlikte toplam borcu 2 milyar 568 milyon TL oldu. Bu şirketi toplam borçlarda 2 milyar 541 milyon TL ile Elektrik Üretim A.Ş., 1 milyar 300 milyon TL ile Toprak Mahsulleri Ofisi izledi. (ANKA)

Reklam
Reklam