Hazine için “zorlu dönem” başlıyor

ANKARA(ANKA) - Ekonomi ve siyasetteki belirsizlikler faizleri yükselterek iç borçlanma maliyetlerini ilk altı ayda yüzde 33 artırırken, iç borç geri ödemelerinde "zorlu dönem"e giren Hazine, yüklü itfaların finansmanında "borçlanma dışı" kaynaklara daha fazla başvurarak, borç verenlerin faizi yükseltme baskısını kırmaya çalışacak.
Yüksek faiz kıskacındaki Hazine, Temmuz'da yapacağı 24.9 milyar YTL'lik iç-dış borç geri ödemesinin 8.5 milyarını, "faiz dışı fazla", özelleştirme geliri ve rezerv kullanımı olmak üzere borçlanma dışı kaynaklarla finanse edecek. Hazine, özellikle piyasadan yapacağı iç borçlanmayı itfasına oranla oldukça düşük tutarak, faiz baskısını azaltmaya, bu yolla ihalelerde borç verenlere karşı elini güçlendirmeye çalışacak. Temmuz ayındaki iç borç geri ödemelerinin 19.8 milyar YTL'sini piyasaya yapacak Hazine, ihaleler yoluyla piyasadan yapacağı borçlanmayı ise 12.2 milyar YTL'de tutacak.

Reklam
Reklam

-HAZİNE TEMMUZ'DA İTFA YORGUNU OLACAK-
Aylık iç borçlanma stratejisini bir önceki ayın son günü açıklayan Hazine, 44.3 milyar YTL tutarında iç-dış borç geri ödemesi gerçekleştireceği Temmuz ve Ağustos aylarına ilişkin stratejiyi ise piyasalardaki kaygıları da dikkate alarak, henüz Haziran ayının son gününü beklemeden açıkladı.
Buna göre Hazine, Temmuz ayında 24.2 milyar YTL iç ve yaklaşık 700 milyon YTL de dış olmak üzere toplam 24.9 milyar YTL tutarında borç geri ödemesi gerçekleştirecek. Temmuz ayı itfalarına 2 Temmuz Çarşamba günü 6.9 milyar YTL ile başlayacak Hazine, 9 Temmuz'daki 1 milyar 167 milyon ve 10 Temmuz'daki 765 milyon YTL'lik itfaların ardından 16 Temmuz'da 13.6 milyar YTL ile ayın en yüklü geri ödemesini gerçekleştirecek. Hazine, 23 Temmuz'da 996 milyon, 30 Temmuz'da da 748 milyon YTL'lik geri ödemelerle Temmuz ayı itfa sürecini tamamlayacak.

-TEMMUZ'DA DÖRT İHALE VAR-
Hazine, yüklü iç borç geri ödemelerinin finansmanı amacıyla Temmuz ayı boyunca dört iç borçlanma ihalesi yapacak. 1 Temmuz'da, ertesi günün valörüyle 26 Haziran 2013 itfa tarihli olmak üzere, 5 yıl vadeli, 3 ayda bir değişken kupon ödemeli, YTL cinsinden Devlet Tahvili ihalesi yapılacak. Söz konusu tahvilin kupon ödemeleri YTL cinsi iskontolu Devlet iç borçlanma senedi ihalelerinde oluşan ortalama faize endeksli olacak. 14 Temmuz'da da 6 ay (182 gün) vadeli referans bono ihalesi yapacak olan Hazine, 15 Temmuz'da da 12 ay (364 gün) ve 21 ay (637 gün) vadeli YTL cinsi iskontolu tahvil ihaleleri gerçekleştirecek.

Reklam
Reklam

-ÇOK ÖDEYİP AZ BORÇLANACAK-

Hazine, Temmuz ayının tümündeki 24 milyar 221 milyon YTL'lik iç borç geri ödemesinin 19 milyar 803 milyon YTL'sini piyasaya, 3 milyarı 654 milyon YTL'sini rekabetçi olmayan teklif (ROT) satışları dolayısıyla kamu kurumlarına, 765 milyon YTL'lik bir bölümünü ise Merkez Bankası'na yapacak.
Hazine, Temmuz ayında yapacağı referans bono ihalesinde 3.5 milyar, diğer üç ihalede de 8.7 milyar olmak üzere piyasadan toplam borçlanmasını 12.2 milyar YTL'de tutarken, kamuya da 3.7 milyar YTL'lik ihraç gerçekleştirecek. Buna göre Hazine Temmuz ayı ihalelerinde toplam 15.9 milyar YTL'lik iç borçlanmaya gidecek.
Temmuz ayında 700 milyon YTL dolayındaki dış borç servisi ile birlikte toplam geri ödemesi 24.9 milyar YTL'ye ulaşacak Hazine, bunun 15.9 milyarını yeni iç borçlanmayla finanse ederken, yaklaşık 500 milyon YTL'lik de dış borç kullanacak. Dünya Bankası ile imzalanan Program Amaçlı Kalkınma Politikası Kredi anlaşması çerçevesinde 255.4 milyon Euro tutarındaki kaynağın Temmuz ayı içinde hesaplara girmesi bekleniyor. Böylece Temmuz ayı itfalarında iç ve dış borçlanmayla finanse edilecek tutar, 16.4 milyar YTL'ye ulaşacak.

Reklam
Reklam

-6.2 MİLYAR YTL NAKİT REZERVLE BORÇ ÖDENECEK-

Hazine, Temmuz ayı itfalarının toplam 8.5 milyar YTL'lik bölümünü ise borçlanma dışı kaynaklarla karşılayacak. Bu kapsamda faiz dışı fazla kullanım miktarı Temmuz'da 1.3 milyar YTL olarak öngörülüyor. Temmuz ayının Mali Tatil olması nedeniyle, Temmuz'da tahakkuk edecek 4.8 milyar YTL tutarındaki vergi gelirinin nakit girişinin Ağustos ayında olması nedeniyle asıl yüksek tutarda faiz dışı fazla kullanımı anılan ayda gerçekleşecek.
Temmuz ayında 1 milyar YTL'lik özelleştirme gelirini de geri ödemelerde kullanmayı planlayan Hazine, itfaların 6.2 milyar YTL'lik bölümünü ise kasasından karşılamayı öngörüyor. Buna göre Hazine'nin nakit rezervlerinde Temmuz ayında 6.2 milyar YTL azalma olacak.

/**
Hazine itfaları ve finansman programı(Temmuz; Milyar YTL)
TOPLAM GERİ ÖDEME 24.9
İç borç geri ödemesi 24.2
Dış borç geri ödemesi 0.7
GERİ ÖDEMENİN FİNANSMANI 24.7
BORÇLANMA 16.4
İç borçlanma 15.9
Piyasadan 12.2
Kamuya satış 3.7
Dış borçlanma 0.5
BORÇLANMA DIŞI KAYNAK 8.5
Faiz dışı fazla 1.3
Özelleştirme 1.0
Kasa kullanımı 6.2
**/

Reklam
Reklam

-İKİ AYDAKİ TOPLAM İTFA 44.3 MİLYAR YTL-

Temmuz ayındaki zorlu borç çevirme sürecinin ardından Hazine'yi, Ağustos'ta da 18.2 milyarı iç borç servisi olmak üzere toplam 19.4 milyar YTL'lik itfa bekliyor. Buna göre Hazine'nin bu iki ayda 44.3 milyar YTL'ye ulaşan toplam itfa yükü, yılbaşından bu yana 5 puan dolayında artarak yüzde 21.5 düzeyine gelen yıllık bileşik DİBS faizleri için "yüzde 30'a çıkar mı" sorusunu gündeme getirdi.
Ancak iki aylık borçlanma stratejisini açıklayan Hazine'nin Ağustos ayında da borçlanma dışı kaynaklara ağırlık vererek, bu baskıyı azaltamaya çalışacağı görülüyor. Hazine, Ağustos'taki 19.4 milyar YTL'lik iç ve dış borç geri ödemesinin de 12.2 milyarını yeni borçlanma, 7.2 milyarını ise borçlanma dışı kaynaklarla finanse etmeyi öngörüyor. Hazine özellikle 16.6 milyar YTL'lik iç borç geri ödemesi yapacağı piyasadan yeni iç borçlanma tutarını 10.6 milyar YTL'de tutacak.

-FAİZDEKİ YÜKSELİŞ-

Küresel finans sisteminde yılbaşından bu yana artan türbülans, Türkiye ekonomisinde dengelerin bozulmaya başlaması ve artan iç siyasi istikrarsızlığın etkisiyle Hazine'nin borçlanma maliyeti hızla yükseldi. Borcu borçla çevirmek zorunda olan Hazine'nin itfaların finansmanı için yaptığı iç borçlanma ihalelerinde, iskontolu DİBS'lerin Ocak ayı ortalamasında yüzde 16.23 olan yıllık bileşik faizi, Ha

Reklam
Reklam