Ekonomi yönetimi, IMF'nin de uyarılarını dikkate alarak, 2007 yılında yaşanabilecek olası şoklara karşı hazırlıksız yakalanmamak için bir dizi önlemi sessiz sedasız uygulamaya başlıyor.
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın, "risk unsuru" olarak tanımladığı Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerin yanı sıra, yüksek seyreden cari açık karşısında "hava yastığı" stratejisi devreye giriyor. Hazine Müsteşarlığı, borç servisinde nakit sıkışıklığı ihtimalini ortadan kaldırmak üzere en az 15 milyar YTL depolayacak. Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan kamu finansmanındaki ihtiyatlı tutumu, "Kasamızda her zaman 15-20 milyar YTL bulunduracağız" sözleriyle ifade ediyor.
MERKEZ BANKASI'NIN DURUŞU
Önümüzdeki 4 yıl, 43.4 milyar dolar dış borç ödemesi yapılacağını gören Merkez Bankası da döviz alım ihaleleri ile halen 56 milyar dolar olan rezerve takviye yapacak. Seçim yılında hazine 16.3 milyar dolar dış borç ödeyecek. 2008 yılında 11.9 milyar dolar, 2009 yılında 8.2 milyar dolar, 2010 yılında 7 milyar dolar dış borç ödemesi gerçekleştirilecek. Merkez Bankası, 2002-2006 döneminde ise piyasadan net 43.7 milyar dolar döviz alımı yaptı.
Merkez Bankası Başkanı Yılmaz'ın, "Her an başlayabiliriz" dediği döviz alım ihaleleri, piyasaların 2007 yılındaki risk algılamasını azaltma adımı olarak nitelendiriliyor. "Gelirler politikasından sapma, yüksek cari açık, ertelenen kamu zamları, seçimler, mali disiplinin kalitesi" piyasalar tarafından iç riskler olarak tanımlanıyor.