KONYA (İHA) - Konya Çimento Fabrikası Hazır Beton Müdürü Ahmet Gözen, Marmara depremi sonrası hazır betona ilginin artığını, hazır beton kullanımının çıkarılacak yasalarla zorunlu hale getirilmesi gerektiğini söyledi.
Konya Çimento Fabrikası Hazır Beton Müdürü Ahmet Gözen, hazır betonun öneminin giderek arttığını ve halkın hazır beton konusunda bilinçlendiğini ifade ederek, "Halkımız hazır betonun maliyetinin çok fazla olduğunu bahane ederek elle karılan betonu kullanmayı tercih ediyor. Oysaki gelecekte o binanın güçlendirme kararı çıktığında hazır betondan kat ve kat daha fazla bir masrafla bina güçlendirmesi yapılacak. Elle karılan beton tamamen sağlıksız ve güvensiz. Oysaki hazır betonda önce binanın ölçüleri bilgisayar ortamına girilerek ne tür bir beton karışımına ihtiyaç duyulduğu tespit ediliyor. Daha sonra bilgisayar tarafından belirlenen karışım formülü laboratuarlarımızda hazırlanarak mühendislerin kontrolünde döküm işlemi yapılıyor. Bu işlemler sırasında mühendisler tarafından her işlem kontrol ediliyor. Elle karılan betonda ise bu kontrollerin hiçbiri olmadığı için tamamen güvensiz bir beton" dedi.
Konya Çimento olarak hazır betonunda sınıfını yükseltmek istediklerini dile getiren Ahmet Gözen, "Hazır betonda kalitesine göre sınıflara ayrılıyor. Ülkemizde 1999 yılında yaşanan Marmara depremi öncesi C 20' den düşük kalitede hazır betonlar kullanılıyordu. Bunların mukavemeti az olduğu için depreme dayanıklılığı da azdı. Depremden sonra C 20 ve üzeri hazır beton sınıfları yavaş yavaş kullanılmaya başlandı. Oysaki Avrupa' da C 30-35 sınıfı hazır betonlar yıllardır kullanılıyor. Biz ise C 20-25'leri yeni yeni kullanıyoruz. Bizim arzumuz, hazır beton kullanımının zorunlu hale getirilmesi. Bazı illerimizde uygulanan yapı denetimi kapsamına Konya da alınarak hazır beton kullanımı yaygınlaştırılmalı" diye konuştu.
Konya Çimento Fabrikası'nın 1994 yılından bu yana hazır beton ürettiğini dile getiren Hazır Beton Müdürü Ahmet Gözen, "Fabrika olarak Konya, Karaman, Antalya ve civarında toplam 12 hazır beton üretim yerimiz bulunmakta. Şu an hazır beton piyasasında lider olduğumuzu söyleyebilirim. Laboratuarlarımız talebe karşılık veremez olunca, yeni laboratuar ve üretim yerleri açmak zoruna kaldık. Vatandaşlarımızın Marmara depreminin ardından hazır betona olan talebi yüzde 70 oranında arttı. Depremler ve son olarak yaşadığımız Zümrüt faciasından sonra, halkımız hazır betona karşı daha duyarlı hale geldi. 2004 yılında Konya Çimento olarak 700 bin metreküp hazır beton imal ettik. Geçen yıla nazaran yıllık üretimimizde yüzde 25'lik bir artış yaşandı. Bu artışın yıllar geçtikçe artacağına da inanıyoruz" şeklinde konuştu.