Hazır Giyim, Tasarım Sayesinde Değerini Artırdı

İZMİR (A.A) - Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçılar Birliği Başkanı Emre Kızılgüneşler, emek yoğun ağırlıklı üretimden tasarım ve koleksiyona

İZMİR (A.A) - Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçılar Birliği Başkanı Emre Kızılgüneşler, emek yoğun ağırlıklı üretimden tasarım ve koleksiyona dayalı üretime geçmeyi başaran hazır giyim sektörünün, mücevherat sektörünün ardından kilogram başına en yüksek katma değere sahip ihracatı gerçekleştirdiğini belirtti.

Kızılgüneşler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda moda ve tasarıma verdikleri önemin meyvelerini toplamaya başladıklarını belirtti.

Ekonomi Bakanlığı'nın "Girdi Tedarik Stratejisi" çalışmasına göre Türkiye'nin her bir kilogram ürünü ortalama 1,5 dolardan ihraç ettiğini hazır giyimde ise ülke ortalamasının 26,5 dolar, Ege Bölgesi ortalamasının ise 27,5 dolar olarak gözüktüğünü anlatan Kızılgüneşler, şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"Almanya'da ihracatın kilogram fiyatı 3,5-4 dolar civarında olurken, Türkiye'nin 1,5 dolar civarında. Çok düşük olmasının sebebi yaptığımız ürünün katma değerinin yeterli olmamasıdır. Bugün bir otomobil satıyorsunuz, fiyatını ağırlığına böldüğünüz zaman 1,8-2,5 dolar olarak çıkıyor. Bunun bir çoğu da ithalatla ilgili bölüm.

Bu açıdan bakıldığı zaman Türkiye'de hazır giyim ve konfeksiyon üretimi, pamuk, iplik ve terbiyeden rafa ulaşıncaya kadar Türkiye'de yapılabilen bir iş. Bu sektörde ithalat çok az, yüzde 75'i yerli girdi. Türkiye'de tarım dışında en büyük yerli girdi ile yapılan üretim bizim sektörde. Girdi Tedarik Stratejisi çalışmasına göre bu avantajını iyi değerlendiren Türkiye'de mücevherattan sonra kilogram başına en yüksek katma değere sahip ihracatı hazır giyim sektörü yapıyor."

Sektörün kilogram başına ihracat fiyatını daha da artırmanın mümkün olduğunu dile getiren Kızılgüneşler, geçmişte verilen devlet desteklerinin somut faydalarının görüldüğüne, özellikle "Turquality" desteği alan firmaların yüksek katma değer yaratmaya başladığına dikkati çekti.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin hazır giyim ve konfeksiyonda rakipleri olan İtalya'nın kilogramı 53 dolar, Bangladeş ve Hindistan'ın ise 12 dolardan ihracat yaptığına işaret eden Kızılgüneşler, "Türkiye 26,5 dolarla bu ülkelerin ortasında bir konumda yer alıyor. En yüksek fiyattan ihracat yapan İtalya da ucuz satan Hindistan ve Bangladeş de bizim rakibimiz. Bu saatten sonra yapmamız gereken ürün kalitemizi daha da artırmaktır. Dünyada kaliteli üründe sıkıntı var. İtalya daha çok markalı ürünleri ihraç ederek bunu sağlıyor. Bu da sektör olarak önümüzde alacağımız çok uzun yol olduğunu gösteriyor. Türk firmalarının önü açık. Daha kaliteli ürünün yanı sıra moda ve tasarıma ağırlık verirsek ihracat fiyatını yukarı çekebiliriz" diye konuştu.

Kızılgüneşler, AB pazarında yaşanan krizin sektörün ihracatını fazla etkilemediğini de söyleyen Kızılgüneşler, kriz döneminde stok maliyetlerinden kaçınmak isteyen alıcıların Türkiye'ye tercih ettiğini, krizin olmadığı dönemlerde de alım gücünün artmasının yine ihracatı arttırıcı etki yaptığını sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Muhabir: Ali Rıza Karasu

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: