Hazır giyim ve konfeksiyon itici güç

ANKARA (İHA) - Türkiye ekonomisinin ve ihracatın lokomotifi durumunda olan hazır giyim ve konfeksiyon sektörü, ülke ihracatının yüzde 20-25'ini gerçekleştiriyor. Türkiye'nin en çok ihracat gerçekleştiren sektörlerinden biri olan hazır giyim ve konfeksiyon sektörü tek başına ihracatın yüzde 20-25'ini, tekstil sektörü ile birlikte de yüzde 35'ini gerçekleştiriyor. Sektörün 2003 yılında toplam 47.68 milyar dolarlık ihracattaki payı 9.5 milyar dolar oldu.

Türkiye'ye en çok döviz kazandıran sektörlerden biri olan hazır giyim ve konfeksiyon sektörü, kendisini sürekli yenileyen ve geliştiren dinamik girişimcileri ile her dönem büyüme eğilimi gösteren bir yapıya sahip. 10 yılda 40 milyar doları aşan yatırımları ile ekonomiye en çok üretim kapasitesi ve istihdam alanı sağlayan hazır giyim ve konfeksiyon sektörü, 4 milyonu aşan çalışanıyla kamudan sonra en büyük istihdam alanını oluşturuyor. Pamuk, iplik ve kumaştan yola çıkarak, ambalaja kadar üretimde oluşturduğu değerlerle milli gelire ve ekonomiye çok yüksek katkı sağlayan sektör, GSMH'nın yaklaşık yüzde 10'unu oluşturuyor. Tekstil sektörü ile birlikte değerlendirildiğinde de üretimdeki payı yüzde 20'lere ulaşıyor.

Reklam
Reklam

Üretim kapasitesiyle dünyanın 6. büyük tedarikçisi olan Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörü, AB'de ise İtalya'dan sonra 2. Büyük tedarikçi konumunda bulunuyor. Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörü 2003 yılında gerçekleştirdiği ihracatın yüzde 74.2'sini AB ülkelerine, yüzde 13'ünü ABD'ye, kalan yüzde 12.8'ini de diğer ülkelere yaptı. AB ülkeleri içerisinde en çok alım yapan ülke ise yüzde 31.1 ile Almanya oldu.