Hazır giyime 6.1 milyar dolar harcandı

İSTANBUL (İHA) - Türkiye hazır giyim ürünleri tüketici alışveriş harcaması (2005-2006 kış dönemi) 6 milyar 100 milyon ABD Doları olarak gerçekleşti. 2005 yaz dönemine göre hazır giyim harcamaları yüzde 36.5 oranında artış gösterirken bir önceki kış sezonuna (2004-2005 kış dönemi) göre ise yüzde 7.2 oranında dolar bazında artış gösterdi.

KMG Pazarlama Hizmetleri Grubu Retailing Institute'un 6 aylık dönemler itibariyle yılda iki kez gerçekleştirdiği Türkiye Hazır Giyim Tüketim Endeksi raporuna göre, hazır giyim ürünleri tüketici alışveriş harcaması bu kış (2005-2006 kış dönemi) 6 milyar 100 milyon ABD Doları olarak gerçekleşti. 2005 yaz dönemine göre hazır giyim harcamaları yüzde 36.5 oranında artış gösterirken bir önceki kış sezonuna (2004-2005 kış dönemi) göre ise yüzde 7.2 oranında dolar bazında artış gösterdi.

Reklam
Reklam

Retailing Institute Başkanı Renan Burduroğlu, yaptığı değerlendirmede, "Sezonsal olarak değişimleri yorumlamanın daha anlamlı olacağı hazır giyim sektöründe alımlar kışları artan, yazları ise, azalan bir eğilim gösteriyor. Dolayısıyla 2005-06 ve 2004-05 kış dönemleri karşılaştırıldığında, ABD Doları bazında yüzde 7.2 değer kazanan hazır giyim sektörünün 6 milyar 100 milyon ABD Doları'na ulaştığı, YTL bazında ise yüzde 1.7 büyüme ile 8.2 milyar YTL'lik değer yarattığı görülüyor. Geriye dönük 1 yıllık verilere göre ise yıllık toplam Türkiye hazır giyim iç pazarı ise yaklaşık 10.6 milyar ABD Dolarlık bir pazar oluşturduğu görülüyor" dedi.

Önceki dönemlerde alımların değer bazında bir miktar düşmüş olmasına rağmen bu son dönemde hem YTL hem de ABD Doları bazında tüketici alımlarının büyüdüğünün görüldüğünü kaydeden Renan Burduroğlu, "Pazar analizlerinde en önemli göstergeler verinin demografik yansımaları ve sosyo-ekonomik statü endekslerindeki farklılaşmalardır. Her ne kadar nüfus içindeki payı eşit olsa da hazır giyim ürünleri alışverişinde kadınların rolü yadsınamaz. Bu rol ürün seçiminden öte alımlardaki yüksek payı ile de kendini gösteriyor. Kadın tüketicilerin hazır giyim ürün alışverişleri toplam hazır giyim alımlarının yaklaşık olarak yüzde 56'sını oluşturuyor. Kadın giyim alışverişlerinde 2004-05 dönemine göre dolar bazında yüzde 8.6'lık, erkek giyim alışverişlerinde ise yüzde 5.3'lük bir oranda artış gerçekleşmiş" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

6.1 MİLYAR DOLARIN YAKLAŞIK 3.5 MİLYARINI KADIN GİYİM ALIŞVERİŞLERİ OLUŞTURUYOR Diğer dikkat çeken bir noktanın da, kadın ve erkek hazır giyim alışverişlerinin ters orantılı olarak sezonsal değişim göstermesi olduğunu kaydeden Burduroğlu, şöyle devam etti:
"Kadın segmenti (14 yaş üzeri kadın grubu alımları) hazır giyim alışverişleri yaz sezonlarında artarken erkek segmenti (14 yaş üzeri erkek grubu alımları) hazır giyim alışverişleri kış sezonlarında artmaktadır. 2005-06 kış döneminde 6.1 milyar ABD Dolarlık hazır giyim alışverişlerinin yaklaşık 3.5 milyar ABD Dolarlık kısmını kadın giyim alışverişleri, 2.7 milyar ABD Dolarlık kısmını ise erkek giyim alışverişleri oluşturuyor. Kadın giyim alışverişleri payının bir önceki kışa göre çok azda olsa artsa da erkek giyim alışverişleri payının bir miktar düşüş gösterdiğini görüyoruz. Bu anlamda kadınlar toplam alışveriş payının artmasında erkeklere nazaran daha etkili.Kadın segmenti alışverişlerinde 46 yaş üzeri gruptaki düzenli artış dikkat çekici. Son 3 dönemdir bu yaş grubu kadın giyim alışverişleri pay kazanıyor. Diğer yaş gruplarında ise sezonsal artış azalışlar geçmiş dönemlere paralel devam ediyor. Eğitim seviyesi, meslek niteliği ve hane özelliklerine bağlı olarak değişen SES (sosyo-ekonomik statü) endeksi alımlar, markalar ve tüketici profilleri açısından önemli ipuçları veriyor. Üst SES grubunu oluşturan AB SES endeksi nüfus içinde yaklaşık olarak 1/3'lik bir paya sahipken alımların 1/5'ini gerçekleştirmesi bu grubun pazarlama açısında hedef alınmasına en önemli etmen.
AB SES endeksi hazır giyim alışverişlerinin artışını sürdürdüğünü diğer endekslerde ise düşüşlerin görüldüğünü söyleyebiliriz. Yaklaşık olarak nüfusun % 60'ının payı küçük paylarla da olsa düşerken belirli bir grubun alımlarını artırıyor olması pazarda daha büyük yer tutan orta ve orta alt SES grubuna hitap eden markalar için hazır giyim pazarı gelişmiyor olarak nitelendirilirken üst SES grubunun alımlarını artırması ile bu gruba hitap eden markalar için pazar büyüyor görünmektedir. Sanırız buradaki en önemli ipucu doğru seçilmiş hedef kitleye "marka" olarak, "marka olmanın tüm gereklerini yerine getirerek" hizmet vermek, "sadık müşteri kitlesi yaratarak" hitap etmek. Bu ipucunu son 3 dönemdir payını düzenli olarak artıran markalara baktığımızda da görmemiz mümkün. Genel olarak markalara baktığımızda ise ilk 10 marka arasında (alfabetik sırayla) Adidas, Collezione, LCWaikiki, Leke, Levis, Mavi Jeans, Network-Fabrika, Nike, Rodi ve Sarar yer alıyor. Bu markaların bir kısmı hitap ettikleri büyük tüketici grupları bazıları ise küçük ancak alım gücü yüksek tüketici gruplarına hitap etmeleri nedeniyle ilk sıralarda yeralıyor. Verilen hizmet niteliği ile paralel olarak ülke genelinde tüketiciye erişim seviyesi arttıkça markanın öne çıkması kaçınılmaz bir sonuç."

Reklam
Reklam

RETAİLİNG INSTİTUTE 70 KİŞİLİK KADROSU İLE BAŞLICA İKİ ANA ALANDA HİZMET VERİYOR Öte yandan, 2001 yılında Türkiye'nin araştırma sektörünün en deneyimli ekiplerinden biri tarafından KMG bünyesinde kurulan Retailing Institute, perakende satış ve pazarlama sektörüne yepyeni bir soluk getirdi. Retailing Institute, uygulanabilir perakendecilik bilgisinin öncü ve uzman şirketi olma hedefi ile özellikle perakende pazarlama ve satış alanında uzun soluklu çözümler üretmeye odaklandı. Şirket, üretici ve perakendeci firmalara özel araştırmaların yanı sıra satış ve dağıtım performanslarının aylık olarak sürekli izlendiği niş panellerle hizmet veriyor. Retailing Institute alanında uzman 70 kişilik kadrosu ile başlıca iki ana alanda hizmet veriyor: - Perakende ve yerinde tüketim noktalarında aylık olarak bulunurluk, merchandising ve satış performansını raporlayan Sürekli Ölçüm Hizmetleri. Bu çerçevede Retailing Institute Türkiye'nin tek Yerinde Tüketim Panelini yürütüyor ve restoran, cafe, bar, birahane, otel, kahvehane ve çay bahçesi gibi yerinde tüketim yapılan yerlerde firmaların satış performanslarını raporluyor. - Perakendecilik ve tüketici alanında ihtiyaca göre tasarlanan özel araştırmalar ve ana sektörleri düzenli olarak izleyerek rekabette avantaj sağlayan Perakende Araştırma Hizmetleri veriliyor. Her iki alanda uzmanlaşmış araştırma bilgisini kullanarak, hizmet verdikleri firmaların satış ve kar başarılarına katkı sağlamayı hedefliyor.

Reklam
Reklam

Türkiye Dağıtım ve Merchandising Ölçümü, lokanta, otel, bar gibi noktalarda gerçekleşen Ev Dışı Tüketim Paneli (On Premise Panel), Hazır Giyim Tüketim Endeksi, perakendecilerin tüketici satın alımlarına göre performanslarını ölçen "Chain Insight", geleneksel perakendecilerden düzenli bilgi akışını sağlayan Türkiye Perakendeci Omnibusu perakende alanında şirketin gerçekleştirdiği önemli çalışmalardan. Altı ayda bir yayınlanan Hazır Giyim Tüketim Endeksi iç pazardaki giyim tüketimini, marka paylarını ve perakendecilerin tüketimdeki rollerini açıklıyor. Türkiye'de ilk defa hızlı tüketim ürünleri satan perakendecilerin tüketici satın alımlarına göre performanslarını ölçen Chain Insight'la her bir zincir marketin tüketici nezdindeki performansı belirleniyor. Alışveriş yerindeki davranışlar, gizli müşteri, müşteri memnuniyeti, mağaza yer seçimi, mağaza bileşimi, konsept testleri, fiyat ve promosyon araştırmaları, mağaza testleri gibi hizmetleriyle geniş bir yelpazede hizmet veren Retailing Institute'ün yıllık periyodik pazar analiz raporları ise şunlar: Market Markaları, Genel Alışveriş Alışkanlıkları, Türkiye Perakendeci Memnuniyeti. Retailing Institute'ün web adresi şöyle: www.retailing-institute.com .

Reklam
Reklam